Изкуствен Интелект

Проектът на Samsung "изкуствен човек" изглежда като дигитален аватар

Мария Динкова

Съвсем скоро ще можем да научим повече за Neon – мистериозния проект за "изкуствен човек" на Samsung. Според спекулациите става дума за реалистичен хуманоиден аватар, който може да се използва за развлекателни и бизнес цели, пише The Verge.

Публикация в Twitter на ръководителя на проекта и няколко изтекли видео клипа потвърждават това, макар че те не ни дават достатъчно информация да определим колко впечатляващ е Neon.

Ръководителят на проекта Паранав Мистри публикува в социалната мрежа снимката по-долу, очевидно показвайки един от разработените аватари. Експертът отбелязва, че технологията на компанията Core R3 може сега "автономно да създава нови изражения, нови движения, нов диалог (дори на хинди), които са напълно различни от първоначално събраните данни".


Проектът на Samsung "изкуствен човек" изглежда като дигитален аватар


Видеа от изходния код на началната страница на Neon разкриват още подобни човешки фигури. Те бяха първоначално публикувани в Reddit, но сега са свалени. Можете да ги разгледате по-долу, макар че те изглеждат точно като видеа, а не като компютърно генерирани графики.

В тази връзка основният въпрос е: до каква степен тези аватари са компютърно-генерирани? Може би са базирани на висококачествени видео клипове, които са анимирани след това? А дори и по-важно – колко добри са тези аватари при говоренето и проявяването на емоции като хората? Предполага се, че те ще могат да бъдат сбъркани с реални хора, което ще бъде сериозна крачка спрямо настоящите технологии.В скорошно интервю Мистри сподели, че "дигиталните хора" ще бъдат основна технология през следващото десетилетие. Той дава пример с филмите, където вече могат да се видят представени взаимоотношения между хора и AI холограми. "Дигиталният човек може да разшири своето значение, за да стане част от нашето ежедневие: виртуален водещ на новини, виртуален рецепционист или дори AI генерирана филмова звезда".

Ще трябва да почакаме, за да видим дали аватарите на Neon ще отговорят на тези очаквания. Самият проект ще бъде представен по време на международно изложение за потребителска електроника Consumer Electronics Show (CES).

X