Изкуствен Интелект

От Google призовават за "пропорционален подход" при регулирането на AI

Мария Динкова

Сундар Пичай, главният изпълнителен директор на компанията майка на Google, Alphabet, призова за "пропорционален подход" при създаването на регулации за изкуствения интелект – дни преди Европейската комисия да публикува своите предложения по въпроса, пише Reuters.

Европейските власти търсят начини да управляват развитието на AI, така че да насърчават иновациите, но и да предотвратят потенциални злоупотреби на фона на все по-масовото внедряване на технологията от компании и правоприлагащи органи.

Пичай отбелязва, че не стои въпросът дали изкуственият интелект трябва да бъде регулиран, но към темата трябва да се подходи внимателно.

"Разумните регулации също така трябва да се придържат към пропорционалния подход, балансиращ потенциалните вреди със социалните възможности. Това се отнася в особено голяма степен за областите, при които има висок риск и висока стойност", коментира Пичай.

Властите трябва да създадат правилата в съответствие с различните сектори, като експертът дава за пример медицинските устройства и автономните коли, които се нуждаят от специфични регулации.

Той също така призовава правителствата да съгласуват своите правила и да постигнат съгласие и по отношение на ключовите ценности.

Европейската комисия предприема по-стриктен подход спрямо изкуствения интелект в сравнение със САЩ, като целта да се подсилят съществуващите регулации, защитаващи неприкосновеността на данните на европейците.

По-рано този месец американското правителство публикува своите насоки за разработката на AI, които имат за цел да ограничат намесата на властите, и призовава Европа да избягва по-агресивния подход.

Пичай допълва, че е важно да сме наясно с това какво може да се обърка при изкуствения интелект и че въпреки обещаните големи ползи, има реална възможност за негативните последствия.

Например такъв е случаят с deepfake видео клиповете и ауди записите, които се манипулирани с помощта на AI. Пичай напомня, че от Google пуснаха отворени набори от данни, които да помогнат на изследователите да създадат по-добри инструменти за откриване на подобни фалшиви клипове.

Друг сериозен въпрос е технологията за лицево разпознаване, с която според Пичай може сериозно да се злоупотреби .

X