Изкуствен Интелект

AI може да подобри работното място, ако е внедрен правилно

Мария Динкова

Изкуственият интелект може да подобри работното място, но само ако неговото въвеждане се управлява правилно, пише ITProPortal.

Това разкрива ново изследване от технологичната компания Ricoh Europe, проведено сред 3 хил. служители на Стария континент. Според резултатите повечето хора ще се радват работата им да бъде подобрена чрез изкуствен интелект, но очакват нужното обучение и повишаване на квалификацията.

Повече от две трети (69%) от европейските служители вярват, че най-добрите компании инвестират в дигитални технологии, които повишават квалификацията на техните кадри. Същевременно шест на 10 (60%) от запитаните са уверени, че техният работодател ще направи такива инвестиции.

Освен това мнозинството от анкетирани признават, че техните работодатели нямат стратегия, която ще позволи на компаниите им да интегрират AI и подобни технологии.

"Служителите трябва да разберат, че технологиите не са универсално решение за печалби. Ползотворните отношения между хората и машините могат да бъдат наистина успешни само ако кадрите са част от пътуването и участват в новите начини на работа от самото начало", коментира Дейвид Милс, изпълнителен директор в Ricoh Europe.

Като цяло служителите не се страхуват от въвеждането на изкуствения интелект и роботите на работното място, а също така не ги приемат като директна заплаха за своите работни позиции.

X