Изкуствен Интелект

Роботите анализатори надминават хората при подбора на акции

Мария Динкова

Инвестиционните анализатори трябва да внимават, защото техните роботи колеги вече ги надминават, показва ново изследване на Университета на Индиана, пише Finextra.

Уолстрийт все повече използва така наречените роботи анализатори, които изпълняват същите задачи като служителите в отделите за изследване на акциите.

Според проучването на Университета на Индиан роботите определено се справят доста добре в сравнение със своите скъпоструващи колеги хора.

Учените са разгледали повече от 76 хил. доклада, написани от група фирми, използващи роботизирани анализатори. Оказва се, че формираните портфолио предложения, базирани на техните препоръки за покупки, са са по-успешни и по-доходоносни от човешките.

В допълнение роботите анализатори заедно създават по-балансирано разпределение на препоръките за купуване, задържане и продаване. Според изследователите това показва, че машините в по-малка степен се поддават на поведенчески предубеждения и конфликт на интереси в сравнение с хората.

Роботите анализатори също така преразглеждат своите доклади по-често в сравнение с хората. За тази цел те обаче разчитат по-малко на обявени приходи и повече на големи обеми от данни, публикувани в ежегодните фирмени доклади.

"Нашите резултати в края на краищата показват, че роботите анализатори са ценни, те са алтернативни информационни посредници вместо традиционните външни анализатори", заключва проучването.

X