Кариери

5 иновативни стратегии за наемане на ИТ специалисти

CIO MediaЛипсата на достатъчно ИТ специалисти може да навреди на бизнеса ви по няколко начина – и не само защото прави работата на мениджъра "Човешки ресурси" много по-трудна. Проучване на CompTIA показва, че това води до намаляване на ефективността на персонала (52%), на ангажираността на клиентите (38%), на печалбата (33%), киберсигурността (32%) и конкурентоспособността (30%), както и до увеличаване на пътя на продукта до пазара (32%).

 Трудното намиране на специалисти не означава, че няма да намерите такива. Просто трябва да преосмислите стратегията си.

 „Когато хората говорят за недостиг на специалисти, обикновено те не подхождат творчески към това къде да ги намерят и мислят само за това кого да наемат за конкретната роля в сегашния й вид, но не и за дългосрочните нужди и съответно да наемат и обучават спрямо тях“, казва Адриана Рош, вицепрезидент "Човешки ресурси" в Segment, доставчик на платформа за клиентски данни.

 Готови ли сте да проявите творчество? Ето пет нетрадиционни начина да намерите талантливи работници:

 Зарежете дипломата

 Общото между Бил Гейтс, Марк Зукърбърг и Стив Джобс е не само че са ИТ милиардери. Всички те са напуснали колежа. Поуката е: зарежете идеята, че ви трябва университетско образование, за да сте успешни.

 “Способностите, постиженията и потенциалът на човек не са вързани за традиционните им автобиографии, затова не се концентрираме върху тях“, казва Рош. Вместо това Segment се обръща към общности като GitHub в търсенето на таланти и наема разнородна група хора с различен произход, опит и образование.

 Segment редовно наема хора без опит или диплома, казва Рош. Всъщност съоснователите на компанията Питър Райнхард, Калвин Френч-Оуен и Иля Володарски, всички те са напуснали MIT. А един от „най-уважаваните инженери“ на компанията е 17-годишният Техас Монохар (това дори не е първата му професионална работа – Монохар е известен с това, че е получил първото си ИТ назначение на 15 г.).

Плащайте на кандидатите

 Трей Стаут, съосновател и ИТ директор на ScribbleChat, създател на приложение за текстови съобщения, е разработил своя собствена нетрадиционна практика на наемане – неговата компания плаща по $500 за интервю.

 След като минат първоначалното сито, кандидатите получават „домашна работа“ и $500 за усилията, които ще положат. Докато изпълняват възложената им задача, кандидатите работят заедно с екипа на компанията.

 Това дава възможност на кандидатите да преценят дали се вписват в отдела. „Повечето кандидати чувстват, че имат по-голяма възможност да покажат своите качества. Те работят с проверяващия екип, участват в брейнсторминг сесии, шегуват се, вслушват се в съвети. Вие получавате възможност да тествате няколко работни взаимоотношения наведнъж. Стойността на това далеч надхвърля алтернативните методи като решаване на задачи по време на интервюто, тестове и неплатена работа“, казва Стаут.

 Наемайте според характера

 Много се говори за важността да наемате кандидати, които ще се впишат в културата на вашия бизнес. Но какво точно значи „да се впишат“?

 Стив Коуди, изпълнителен директор и съосновател на The Better Software Company, малка фирма, предлагаща бизнес приложения, казва, че когато наема хора, неговата компания се фокусира върху „основни черти на характера“. Те включват „честност, позитивност и способност за развитие“. Според него този подход изисква „непрекъсната прозрачност както вътрешна, така и външна“, което не оставя място за „лидери с голямо его и скрити намерения“.

 Коуди твърди, че всъщност рядко разглеждат автобиографиите, а по-скоро провеждат разговор с кандидатите. А когато става дума за наемане, казва той, най-добрите кандидати са тези, които сами са потърсили компанията или са препоръчани от други нейни служители. Те са ентусиазирани да работят за вашата фирма и се вписват добре в корпоративната култура.

 Търсете „вкъщи“

Кой казва, че трябва да търсите ИТ таланти извън вашата организация? Има голяма вероятност да има много подходящи хора в самата фирма, които имат желание да поемат нови отговорности.

 Кен Харпър, директор "Мейнфрейм услуги" в Ensono, компания за управление на ИТ инфраструктури, казва, че за нуждите на своя отдел той е потърсил сред настоящите служители хора, които да обучи и развие.

Това е същото като художника, който може да работи с различни материали като водни бои, темперни бои и т.н. Ако притежавате уменията в Java, HTML, скриптови езици, Microsoft или подобни области, може да приложите същите концепции и способности в „мейнфрейм инструментариума“, казва той.

 Върнете се в училище

 Местните колежи и университети са друго подходящо място да търсите ИТ кандидати, ентусиазирани да получат първата си работа.

Прясно завършилите може да нямат специализация в дадена област или многогодишен опит, казва Харпър, но това ги прави отлични кандидати. Те имат „голяма обща ИТ култура и чудесни комуникационни умения“. А фактът, че не са се спрели още на някаква ИТ специалност, ги прави „отворени към нови знания и умения“.

Смятайте това за другата страна на първата идея да зарежете дипломата. Понякога хората, от които се нуждаете, нямат все още опита, който търсите.


X