Кариери

Станфорд отново оглави класацията на Ройтерс за най-иновативни университети в света

CIO Media

Азиатските икономики и конкурентноспособността на Китай без съмнение ще продължат да бъдат фактори, с които света ще трябва да се съобразява, но всеки, който търси най-влиятелните изследвания, водещи до най-новите технологии, трябва да се обърне на Запад, а не на Изток. Това е извода от тазгодишната класация на Ройтерс за най-иновативните университети в света - списък, който идентифицира и класира образователните институции според техния принос за напредъка на науката, разработването на нови технологии и подкрепата на нови пазари и индустрии. Класацията е изготвена с помощта на компанията Clarivate Analytics, известна в миналото като Thomson Reuters.За да състави класацията на най-иновативните университети в света за 2017 г., Clarivate Analytics анализира повече от 600 глобални организации - образователни институции, неправителствени организации и лаборатории с държавно финансиране, които публикуват повечето академични изследвания. Всеки кандидат се разглежда на база десет различни показателя, като акцентът пада върху академичните статии, които разкриват базови изследвания, и патентните заявки, които показват способността на институцията да прилага изследванията си и да комерсиализира своите открития.

За трета поредна година най-иновативното висше учебно заведение в света е разположеният в сърцето на Силициевата долина Станфордски университет. Той отдавна играе ключова роля в развитието на свързания свят - станфордски професор е проектирал основния комуникационен стандарт за интернет, а възпитаници на университета са основали едни от най-големите технологични компании в света, включително Google, Intel, Hewlett-Packard и Netflix. Днес университетът продължава да произвежда оригинални изследвания и технологии. Иновациите с произход Станфорд често се цитират от изследователи в академичните среди и в частната индустрия.

Миналогодишният Топ 10 в класацията на най-иновативните университети в света остава почти непроменен - девет от 10-те най-високо класирани учебни заведения през 2016 г. запазват позициите си. По голямата част от класираните са добре утвърдени учебни заведения, базирани в Съединените щати и Западна Европа. Призовата тройка оформят Масачузетският технологичен институт (MIT) (2) и Харвард (3). На четвърто място е Университетът на Пенсилвания, който се изкачва с цели четири места спрямо миналата година. Следва най-високо класираният университет извън САЩ - белгийският KU Leuven. Близо 600-годишната институция поддържа една от най-големите независими организации за научноизследователска и развойна дейност на планетата.

Донякъде изненадващо, в първите 20 места на престижната класация влизат само два азиатски университета, като и двата са със седалище в Южна Корея - KAIST (6), създаден през 1971 г. по модела на инженерните учебни заведения в САЩ, и Университета за наука и технологии в Поханг (14). Като цяло, първите 100 места в класацията са заети от 51 университета, базирани в Северна Америка, 26 в Европа, 20 в Азия и 3 в Близкия изток. Европейските университети, влизащи в първите 100 в класацията, са разположени в едва 6 държави – Великобритания, Швейцария, Франция, Германия, Холандия и Дания.

Напълно очаквано, в класацията няма и помен от българско висше учебно заведение. И ако страната ни все пак иска някога да има представител в престижната класация, то това няма как да стане без образованието наистина да се превърне в национален приоритет, а бизнесът и науката да си подадат ръка в името на една конкурентноспосбна, иновативна България.


X