Кариери

Даниела Анева: Очакваме 8 процента ръст на заплатите в ИТ сектора през 2018-та

CIO Media

В края на 2018-та екипът на Endava трябва да е около 350 човека, като софтуерната компания ще посрещне началото на годината с около 100 служители. Данните изнесе Даниела Анева, директор "Човешки ресурси". По думите й организацията "няма проблем с набирането на кадри, защото марката е известна и служителите намират в компанията условията, с които са били привлечени на интервюто". Анева беше категорична, че Endava не предлага по-високи заплати от установените на нашия пазар, защото не се стреми към привличане на кадри само на базата заплащане. Средната заплата в бранша е над 2600 лв., като индивидуалното предложение зависи от фокуса на компанията и специализацията на кандидата. 

От Endava считат, че статистическата прогноза за 4-процентен ръст на ИТ заплатите през 2018-та е твърде оптимистична. Според собствените проучвания на организацията, той ще бъде около 8 на сто. "Тази цифра е по-близка до възможностите на пазара у нас, който зависи много на квалификацията на младите специалисти", категорична беше Анева. 

Софтуерната компания полага много усилия за отглеждането на таланти: различните стажантски програми позволяват на студентите да придобият така ценния практически опит. Независимо дали те ще продължат професионалния си път в Endava или извън нея, отзивите обикновено са много положителни, коментира Мирослав Горанов, директор "Софтуерно развитие". Според него, една от най-успешните стратегии по отношение на кадрите в ИТ бранша е, бизнесът да се ангажира с подготовката и практическото обучение на младите специалисти.

Между 4 и 5 на сто от служителите на компанията са чужденци, като за работа кандидатстват не само специалисти по програмата "синя карта", но и такива от други страни от ЕС, например от Полша. В България те виждат своеобразен ИТ хъб, коментира още Даниела Анева. Интерес да работят за местния офис на компанията има и от САЩ, а кандидатите не са само българи, които искат се върнат в страната.  

Виргиния Стаматова


X