Кариери

Десетки компании използват Facebook, за да изключат по-възрастните служители от обявите си

CIO Media

Десетки американски фирми бяха хванати в крачка, че дискриминират по-възрастните кандидати, пускайки обявите си за работа през Facebook, съобщава New York Times.

Сред тях са операторът Verizon, платформата Amazon, инвестиционната банка Goldman Sachs и самата социална медия Facebook. От там се опитаха да се защитят с обяснението, че показването на обявите пред определена възрастова група, не е задължително с цел да се дискриминират останалите. 

Преди няколко седмици, Verizon публикува обява във Facebook, че търси служители за отдела си, който се занимава с финансово планиране и анализи. Видео рекламата показва млада жена, на около 20-сет години, седнала пред компютър. Тя заявява, че кандидатите могат да очакват възможности за кариерно развитие и че на тях няма да се глeда само като на щатна "бройка". 

Съобщението е насочено към страниците на потребители на възраст между 25 и 36 години, които живеят във Вашингтон или наскоро са посетили града и се интересуват от финансови новини. За останалите, по-възрастни потребители на социалната мрежа, дори с университетски дипломи по финанси, обявата не е била достъпна. 

Журналистическа проверка на ProPublica и New York Times разкрива, че и други фирми се възползват от възможностите за филтриране на аудиторията. Засечени са подобни обяви на Amazon, Goldman Sachs, Target и Facebook. Възможността рекламодателите да публикуват обяви, насочени към сегментирана аудитория, е в основата на бизнес модела на Facebook. Използването на тази система, обаче, за публикуване на обяви, насочени към определена възрастова група, повдигна въпроса за изключването от пазара на труда на по-възрастните специалисти. 

Според юристи, практиката на социалната медия е в разрез с текстовете в трудовото законодателство в САЩ, които още от 1967-ма забраняват дискриминация по възрастов принцип. В много щати това се счита за престъпление, което може да доведе до сериозни последици за виновните. 

Разкритието идва в момент, когато технологичните гиганти и тяхната неограничена мощ се гледат под лупа. Американския Конгрес обмисля дали да не ограничи дадения им през 1996-та имунитет за съдържанието, публикувано от трета страна на техните платформи. 

В съдебната зала, от социалната медия се оплакаха, че Законът за етика в комуникациите ги правия уязвими за дискриминационни съобщения на техни рекламодатели. 

Макар че Facebook е относително нов играч на пазара с обяви за работа, популярността му расте. Преди месеци, беше пуснат специален раздел за кариери. Медията позволява на рекламодателите да избират аудиторията на рекламите, а после Facebook филтрира потребителите, които отговарят на критериите. 

Темата за възрастовата дискриминация изплува покрай множество разследвания на американските медии за руска намеса в президентските избори чрез таргетирано съдържание, разпространено чрез социалните медии. 

Именно облъчването на микро аудитории позволи на социалната медия да измести от рекламния пазар традиционните печатни и електронни медии. Системата, наречена "микротаргетиране" позволява на рекламодателите да изпращат почти персонализирани съобщение до малки групи от аудиторията, които предварително са определени като потенциални потребители на рекламирания продукт или услуга. По този начин се намаляват разходите и се увеличава ефективността. 

Обявен за мъртъв

Много кандидати за работа над 36 години подозират възрастова дискриминация през дигиталните платформи. Събирането на доказателства, обаче е трудно. 

Новите разкрития ще "запалят" къщичката на Facebook, защото трудовото законодателство в САЩ изисква защитата от дискриминация да се гарантира както от работодателите, така и от платформите с обяви. 


X