Кариери

От CIO до CEO – осем съвета как да вървите нагоре по корпоративната пирамида

CIO Media

В последно време редица консултанти и бизнес ръководители сякаш се влюбиха в афоризма "Всяка компания е технологична компания" или в някоя от нейните вариации. Вече има и немалко организации, които превръщат тази линия в своя стратегия и отиват крачка напред, назначавайки директори по информационните технологии (CIO) за изпълнителни директори (CEO).

Този подход още не може да се счита за тенденция, но нищо не пречи на дадена компания да назначи своя CIO за CEO, особено ако той е стимулирал широкомащабна дигитална трансформация в кратък период от време”, казва Халид Карк, изпълнителен директор на CIO програмата на Deloitte. По думите му дигитално мислещите ИТ мениджъри може да се окажат единствените ръководители с достатъчно опит да управляват промяната така, че тя да не доведе до нежелани смущения в работата на организацията или, ако все пак такива се появят, да минимизират щетите и времето за възстановяване.

"С правилния контекст и квалификация, CIO не е никак лош кандидат за най-високата лидерска позиция в една компанията", казва Карк, като добавя, че ИТ директорите, които искат да продължат да се изкачват по корпоративната стълбица, също така трябва да докажат, че могат да се справят с различни операции като продажбите, маркетинга и, може би най-важното, бизнес стратегията.

Те задължително трябва да бъдат мултифункционални”, категоричен е и Грег Кармайкъл, който през 2015 г. става CEO и президент на Fifth Third Bank, след като преди това е работил като CIO и COO (главен оперативен дитректор) в същата компания.

В следващите редове ще обърнем внимание на пътя на двама CIO до върха на корпоративната стълбица и съветите, които те дават към своите колеги, стремящи се към подобен възход.

Нови предизвикателства по целия път до върха

Майк Капоне поема ръководството на компанията за анализи Qlik през януари, след като преди това три години работи като главен оперативен директор на Medidata Solutions - производител на софтуер за клинични проучвания. Под ръководството на Капоне компанията увеличава приходите си над два пъти - от 260 млн. до 550 млн. долара. Още преди да се премести в настоящата си компания, Капоне е наясно с работата ѝ, тъй като е бил неин клиент като главен ИТ мениджър на компанията ADP, в която е работил преди да се премести в Medidata. Затова той е заинтригуван от възможността устойчиво да изведе Qlik в хибридния облак. Затова, преди да влезе в новата си роля, Капоне се среща с ръководството на Thoma Bravo, дружество за капиталови инвестиции, което придобива Qlik през 2016 г., както и с клиентите на компанията.

Капоне предлага няколко съвета за CIO, които искат да направят прехода към CEO.

Поемайте допълнителни отговорности. Корпоративните бордове обичат да виждат поведение от типа “Аз мога” и желание за справяне с нови предизвикателства, които Майк Капоне демонстрира в ADP и Medidata. Този му подход в двете компании добавя и умения за продажби към неговите останали компетентности. "Две години работа по този начин ме подготвиха за задълженията на изпълнителния директор. Трябва да излезете от комфортната си зона и да сте готови да поемете нови отговорности”, съветва Капоне.

Търсете разбирателство с партньорите в бизнеса. Рядко има по-важни роли в една компания от тази на CIO. В ADP Капоне работи с шест различни оперативни звена и създава чудесни партньорства с ръководителите на различни бизнес единици. CIO могат да получат и научат много в рамките на собствената си компания. Създавайки подобни добри взаимоотношения, те ще могат да вникнат в начина на структуриране на бизнес стратегията.

Спечелете си място на масата. Капоне вярва безрезервно, че, за да бъде ефективен един CIO, трябва да докладва лично на главния изпълнителен директор, което самият той е успял да постигне в ADP. Това може да изглежда висока топка в момент, в който е прието за нормално повечето CIO да докладват на своите финансови (CFO) или оперативни (COO) директори. Но според Капоне такива срещи са от решаващо значение, защото оказват влияние върху формата и траекторията на компанията. "Дори да не докладвате пряко на главния изпълнителен директор, трябва да намерите начин да се включите във всички тези срещи и стратегически сесии", категоричен е Капоне.


От CIO до CEO – осем съвета как да вървите нагоре по корпоративната пирамида

© CIO Media, Cio.bg

Разберете бизнес стратегията. По думите му участието в срещите на високо ниво помага на CIO да разбере стратегията на компанията, а CIO, който може да превърне това познание в конкурентно предимство, ще подобри своите позиции и ще вдигне цената си. "Светът се променя и хората, които познават технологиите и са наясно как те биха могли да променят бизнес моделите, ще бъдат направо безценни", смята Капоне и добавя: “Задължително трябва да покажете, че разбирате стратегията”.

Дигитални умения. Повечето стратегии в днешно време минават през дигитализация на процесите и затова дигиталните умения изместват традиционните. "В дигиталната епоха трудно се намират хора, които знаят как да преведат една компания от по-стар към по-нов бизнес модел и да увеличат мащабите ѝ", обръща внимание Капоне.

От отговорностите на ИТ до управлението на бизнеса

Брайън МакХейл заема ролята на CIO в American Apparel и CBS Radio преди Колин Браун, бивш негов шеф във Fisher Communications, да се обърне към него с предложение да управлява Marca Global, PR компания за управление на онлайн репутация, основана през 2015 г. Желанието на Браун е МакХейл, който е решил много проблеми и се е справил със стотици предизвикателства през 25-годишната си ИТ кариера, да поведе Marca Global в стремежа ѝ да подпомогне различни компании в преминаването им през дигитални кризи.

Първоначално МакХейл не е сигурен, че иска да се заеме с ролята на CEO, но Браун успява да го убеди, че е подходящ. "Тя се обърна към мен с думите: “Имам технологична компания и имам нужда от човек с технологични умения, за да я управлява", спомня си МакХейл. Все още несигурен, той приема да бъде съветник в продължение на шест месеца, преди официалното да поеме кормилото на компанията.

Според МакХейл CIO са добре позиционирани, за да станат главни изпълнителни директори, отчасти поради факта, че са запознати с управлението на разходите, изграждането на капиталови планове и преговорите с доставчици на услуги и инструменти за различни бизнес единици. "Всички тези неща изискват човек да е навътре в бизнеса. А ерата на дигитална трансформация и бързото развитие на технологиите способстват за това CIO да е идеален кандидат за CEO”, смята МакХейл. И дава следните съвети:

Потопете се в бизнеса. Независимо дали става дума за улесняване на преструктурирането или за подпомагане на организацията ви да се позиционира по-добре на пазара, ако CIO се включи активно в бизнес процесите на високо ниво, ще получи по-ясна представа за това, което е необходимо, за управлението на една компания. МакХейл например помага на American Apparel да премине през процедура по банкрут, а в CBS Radio се включва в подготовката на компанията за първично публично предлагане на акции (IPO), преди мениджмънтът да реши тя да се слее с Intercom. "С всяка роля, която заемах, се опитвах да се потопля в бизнеса колкото е възможно повече. Истината е, че CIO трябва да се ангажира с всички тези аспекти на бизнеса, ако иска да еволюира", казва МакХейл.


От CIO до CEO – осем съвета как да вървите нагоре по корпоративната пирамида

© CIO Media, Cio.bg

Стартирайте бизнес линия. Според МакХейл един от най-важните ходове, който му е помогнал впоследствие да разбере и да се справи с изискванията на бизнеса, е свързан със създаването на платформите за електронна търговия от типа B2B (бизнес-бизнес) и B2C (бизнес-клиент) на American Apparel. Този опит се оказва жизненоважен за изпълнението на сегашната му роля на CEO, в която вижда множество възможности технологиите, включително изкуствен интелект, машинно обучение и автоматизация на процесите, да помогнат на Marca Global да намали своите разходи и да привлече нови приходи.

Накарайте структурните екипи да работят за бизнеса. Исторически CIO са създателите на екипите за изграждане на корпоративната инфраструктура, включително интеграция на инструменти за изчисления, създаване на мрежи и сигурност. Въпреки че днес облачните технологии позволяват на CIO да се съсредоточат върху по-стратегически дейности, ИТ лидерите трябва също така да пренасочат своите екипи и оперативен модел в подкрепа на бизнес звената. "Аз съм щастлив всеки месец да плащам за облачни услуги, ако това означава, че моят екип носи добавена стойност за бизнеса", категоричен е МакХейл и добавя, че успешното преориентиране, в съчетание с по-широка бизнес стратегия, ще помогне на CIO по пътя му нагоре към върха на корпоративната пирамида.  


X