Кариери

Красимир Вълчев: До еднa година ще има Wi-Fi във всички училища

CIO Media

 

До еднa година ще има Wi-Fi мрежи във всички училища, заяви министърът на образованието Красимир Вълчев по време на кръглата маса „Образование 4.0“, посветена на развитието и навлизането на дигиталното обучение в българското училище. Сред другите инициативи на Министерството са въвеждането на компютърно моделиране от 3 клас, увеличаване броя на паралелките по информатика в гимназиите, както и разширяване достъпа на училищата до електронно съдържание.

„Дигиталното образование или Образование 4.0 е това образование, което ще подготви децата за епохата на цифровата трансформация. На първо място, трябва да надграждаме и да свързваме базовите умения с уменията на 21 век, да съчетаем предимството на традиционните модели и системи с иновациите и новите технологии “, отбеляза Вълчев. Според него съвсем скоро ще се говори не само за Образование 4.0, а за Общество 4.0, в което машините ще помагат хората да живеят по-добре.

„Неравенството на бъдещето ще бъде между дигиталните създатели и дигиталните ползватели. Необходимо е образование, което споява дигиталните умения с креативността“, убеден е министърът. Затова училищата трябва да се адаптират към новата среда и да подготвят хора с цифрова култура и медийна грамотност.

Европейският съюз подкрепя редица инициативи в тази насока, подчерта еврокомисарят по цифрова икономика и общество Мария Габриел. Тя даде за пример европейската седмица на програмирането, която ще се проведе между 6 и 21 октомври тази година. За 2017 в нея са се включили над 1,2 млн ученици, а 46% от тях са били момичета. Целта на Комисията е до 2020 проектът да обхване над 50% от всички европейски училища. Другият актуална инициатива е стажантската програма „Цифрова възможност“, която дава шанс на студентите от всички дисциплини да доразвият своите дигитални умения. Габриел допълни, че предпоставка за дигиталната трансформация не е само инвестицията в младите, а също така в учителите и техните умения.


Красимир Вълчев: До еднa година ще има Wi-Fi във всички училища

© CIO Media, Cio.bg

„Дигиталното образование и използването на технологиите имат нужда от инфраструктура и добра среда. Но е важно инвестирането в учителите“ - подчерта и кметът на Столична община Йорданка Фандъкова - „След 10 години повечето професии ще бъдат свързани с дигиталните умения и се надявам повечето училища, които искат техните ученици да са успешни хора, да използват всички възможности да ги осигурят“.

Форумът се проведе в три различни панела, на които бяха представени конкретни успешни практики от българското училище, както и бизнес инициативи, подпомагащи навлизането на новите технологии в класната стая. Участниците в инициативата бяха категорични, че качественото образование в 21 век включва формиране на дигитални умения у учениците и използване на технологиите в процеса на обучение. Те заключиха, че България има нужда от национална стратегия за дигиталното образование с измерими цели, а развиването на уменията на учителите трябва да се превърне в основен приоритет.


X