Кариери

Носителят на наградата на CIO клуба Звездин Бесарабов с отличие от най-голямото състезание в света за наука и инженерство

CIO Media

Звездин Бесарабов, носител на наградата на CIO клуба, получи отличие от най-голямото състезание за гимназисти, свързано с наука и инженерство в света – Intel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF).Той получи стипендия за следване в университет по избор от „Фондацията за надареност и креативност“ на крал Абдулазис и неговата свита (Мохиба).

Проектът на Звездин показва как може да се прогнозира цената на криптовалутите. Чрез изкуствен интелект той анализира публично достъпната информация за всеки трансфер в съответната валута и на тази основа определя как ще се промени интересът към нея в бъдеще. 

„Оказа се, че като се анализира тази публична информация, се постигат около 5 пъти по-малко грешки при прогнози спрямо по-стандартния подход – анализ на пазара“, разказва Звездин. Той иска да мотивира повече деца да участват на подобни състезания, защото чрез тях могат да определят бъдещето си. „Започнах да програмирам едва преди 3 години и тогава не бих и предположил докъде може да се стигне с малко начална мотивация. Горещо препоръчвам всеки, който има влечение към нещо твърде сложно на вид, да му даде един опит. Ще останете изненадани колко е постижимо."

Ученикът представи своя проект пред журито на новия ThinkPad T480, който му е осигурен безвъзмездно от Lenovo България. „В Звездин Бесарабов виждаме устрема, който самите ние влагаме в развитието на компанията и се радваме, че успяхме да го подкрепим в прекрасното му представяне“, отбеляза Иван Бозев, изпълнителен директор на Lenovo за Централна и Югоизточна Европа.

Освен Звездин Бесарабов, другият български участник в състезанието – Чавдар Лалов, също беше отличен от журито. За пръв път всички български участници на ISEF са наградени и получават признание от две различни спонсорски организации.


Носителят на наградата на CIO клуба Звездин Бесарабов с отличие от най-голямото състезание в света за наука и инженерство

© CIO Media, Cio.bg


X