Кариери

Как да извлечете най-доброто от техническите обучения

CIO Media

Курсовете се развиха като популярен начин лесно да се сдобиете с ценни за пазара умения. Нарастващата липса на ИТ таланти в определени области се отразява в увеличаващия се брой обучения в области като писане на код и науки за данните. Но колко добре ви подготвят всъщност тези обучения? И осигуряват ли достатъчно качествени кандидати за позиците в компаниите?

По данни на Indeed 72% от работодателите смятат, че завършилите обучения са „толкова подготвени, колкото и дипломираните от съответните специалности в университет“, а 12 на сто смятат даже, че завършилите курсове са по-подготвени и е вероятно да станат по-добри служители. Същото проучване открива, че 80 процента от респондентите биха наели специалист, завършил курс, а 99,8 на сто отново биха наели такъв служител. Заедно с това от 2010 насам броят на търсещите работа с опит в курсовете се удвоява.

Ако възнамервате да започнете курс на обучение, има някои неща, които ще ви помогнат да превърнете опита в реална кариера.

И служителите, и работодателите могат да спестят пари

Курсовете обикновено са кратки – между седмица и няколко месеца, в зависимост от структурата. Това ги прави не само по-достъпни в сравнение с университетските програми, но и по-лесно могат да се съвместяват с графиците на работещите професионалисти.

Не всеки има бюджет или време да се върне в университета за четири години, а и повечето компании нямат 4 години да чакат кандидатът да се дипломира с правилните умения. Обученията предлагат алтернатива за служителите и за бизнеса. Работещите могат да се преквалифицират и да започнат по-интересна кариера, а компаниите – да получат квалифицирани специалисти в областта, в която им трябва.

Можете да спечелите толкова, колкото влагате

За разлика от традиционните магистърски и бакалавърски програми, в един курс можете да научите толкова, колкото сте склонни да вложите от себе си. Ако сте активни, можете да се свържете с професионалисти от желаното от вас поле и да работите по проекти, които да попълват портфолиото ви. Освен това по време на обучението се сблъсквате с реални казуси и трупате опит със съществуващи проекти.

Специалистите казват, че курсовете не са билет за получаване на желаната работа. Но от тях можеш да извлечеш много, ако инвестираш време и желание.

Вероятно ще трябва да се включите в повече от един курс

Обучението ви вероятно няма да приключи със завършването на един курс. След като сте избрали насоката на обучение, ще имате нужда от допълнителни обучения, да придобивате нови умения и да попълвате резюмето си, особено ако се конкурирате с кандидати, завършили компютърна специалност в университет.

Независимо от полето, в което се развивате, ще трябва да останете конкурентен и да попълвате портфолиото си постоянно. Курсовете са чудесен старт, но е необходимо след завършването им да продължите да се обучавате и да се запознавате с новите технологии във вашата област.


X