Кариери

Търсенето на ИТ специалисти се увеличава по време на кризата

Мария Динкова

Докато при редица индустрии ставаме свидетели на масови съкращения заради разпространението на коронавируса, при други се наблюдава непроменен - а дори и по-голям от обичайното - ръст. Една от тези сфери безспорно е ИТ индустрията, при която търсенето на служители остана високо през целия месец март и значително се увеличи през първите две седмици на април, пише ITProPortal.

Това показват данните от ново проучване на британската платформа за търсене на работа Totaljobs и Британската търговска камара. То разкрива, че търсенето на ИТ специалисти се е увеличило с почти една трета (или 31%) през втората седмица на април.

Коронавирусът принуди милиони хора да останат под карантина, а много магазини, кафета, фризьорски салони и други компании - включително в сферата на хотелиерството и ресторантьорството - трябваше да затворят.

Също така се наложи много компании по света да освободят персонал, тъй като се оказаха неподготвени да се справят с криза от такъв мащаб. Същевременно други организации трябва да намерят решения във връзка с дистанционната работа, което е и една от основните причини за по-голямото търсене на ИТ специалисти.

"Тъй като много фирми са изправени пред сериозни предизвикателства заради пандемията, е обнадеждаващо да се види, че възможности продължава да има в някои части на пазара на труда по време на този извънреден момент", коментира д-р Адам Маршал, генерален директор на Британската търговска камера.

Още преди кризата обаче компаниите усещаха недостиг на ИТ експерти, което определено се засилва като тенденция през последните два месеца, се допълва в изследването.

X