Кариери

Размерът има значение

Иван Гайдаров

Колкото по-големи и развити са стартъп екосистемите, толкова по-голямо влияние ще окажат при възстановяването на световната икономика след COVID-19
Пандемията от COVID-19 продължава да бъде глобално предизвикателство на много нива, макар последните месеци да оставят впечатление, че светът сякаш се отърси от първоначалното си объркване. С идването на есента обаче това усещане може много бързо да се изпари само за няколко седмици. Тази несигурност продължава да засилва негативното влияние на пандемията върху световната икономика, както и натиска върху една от най-уязвимите й, но в същото време изключително важни съставни части - глобалната стартъп екосистема.

След като вече очерта значението на правителствените политики за съхраняването на стартъп секторите на национално ниво (виж бр. 6, "Помогни на стартъп сектора, за да ти помогне той"), списание CIO продължава темата с изводите за значението на самите стартъпи за бързото излизане на света от новата икономическа криза, публикувани в доклада Governments, Don't Let your Startups and Scaleups Die на анализаторската организация Startup Genome.

Технологичните стартъпи - път към бъдещето

Тъй като при споменаването на думата "стартъп" първата асоциация е малка група ентусиасти с иновативни идеи, които търсят своята реализация, често забравяме, че именно стартъп стои зад най-развитата концепция за колонизиране на Марс в лицето на SpaceX. Току-що друг стартъп - Tesla - задмина по пазарна капитализация лидера при автомобилните производители Toyota и е мотор за развитието и налагането на електромобилите като транспорт на бъдещето. Ако прибавим към това и факта, че е излъчил пет от десетте най-големи публични корпорации в света - Alphabet (Google), Amazon, Facebook, Alibaba и Tencent - технологичният стартъп сектор категорично може да бъде определен като път към бъдещето.

"Миналата година световната стартъп икономика беше оценена на 2.8 трилиона долара и нараства с над 10% годишно - между три и четири пъти по-бързо от останалите икономики. В същото време с дигитализацията на света технологичните екосистеми стават още по-важни, а работните места, които те създават, вече са по-устойчиви и по-добре адаптирани към нашето икономическо бъдеще. Настоящата криза от своя страна ускори дигитализацията на офлайн икономиката, придавайки допълнително значение на технологичните компании", обясняват от Startup Genome.

Историята помни

В своя доклад Governments, Don't Let your Startups and Scaleups Die от анализаторската организация правят сравнение между сегашната ситуация и ролята на американската технологична индустрия за възстановяването от глобалната рецесия в периода 2007 - 2009 г. Различните изследвания върху растежа на заплатите в САЩ илюстрират по чудесен начин значението на ИКТ сектора в този критичен за местната икономика момент. Резултатите показват, че той е един от малкото, които до 2011 г. вече показва значително увеличение на работните места.

"Към днешна дата технологичните стартъп екосистеми вече са много по-важни за глобалните икономики, отколкото бяха при Голямата рецесия 2007 - 2009. В онези години ИКТ секторите в Европа и Азиатско-Тихоокеанския регион нямаха такава сила и следователно не можеха да бъдат двигателят за икономическо възстановяване, който бяха американските им колеги. Днес обаче времената се промениха и европейските и азиатско-тихоокеанските технологични стартъп компании през следващите няколко години ще играят много важна роля за стимулиране на икономическото възстановяване", категорични са от Startup Genome.

Според анализаторите това се дължи основно на факта, че технологичните предприемачи и ръководените от тях организации са свикнали с резките промени и "знаят как да превърнат предизвикателствата във възможности чрез предоставяне на нови решения по-бързо, отколкото всеки друг сектор или индустрия може".

"Това ги прави не само издръжливи по време на рецесии, когато бъдат подкрепени, но и по-бързи при възстановяването, възползвайки се от променящите се конкурентни пейзажи. Освен това кризите създават възможности - над половината от компаниите от Fortune 500 бяха създадени по време на рецесия, а над 50 технологични еднорога - по време на Голямата рецесия 2007 - 2009 г.", обръщат внимание от анализаторската организация.

Размерът има значение

В технологичната индустрия често големият размер се превръща в проблем. Пример за това са както стремежите на производителите на чипове да интегрират възможно най-голяма производителност в най-малко площ, така и усилията на създателите на електромобили да намалят размера на батериите. В случая със стартъп екосистемите обаче зависимостта е обратна и големият размер е цел, а не препятствие.

"Големината на индустриалния клъстер има голямо значение за неговото представяне. Мрежовите ефекти правят така, че икономическото въздействие на всеки стартъп нараства с разрастването на цялата екосистема. Както показват нашите изследвания, колкото по-голяма е екосистемата, толкова по-висока е производителността и средната стойност на всяка отделна компания в нея. В стартъп екосистема с 1000 наложени организации на развитите пазари например (приблизително размера на екосистемата в Монреал) всеки стартъп добавя средно 5.1 милиона долара икономическа стойност, докато при 2000 - 6.9 милиона. Числото става 8.7 млн. долара за екосистеми с 3000 организации и 10.6 милиона долара при 4000 (приблизително размера на екосистемата в Бостън)", обясняват от Startup Genome и обобщават значението на глобалната стартъп екосистема за икономиката на бъдещето така: "През последните 80 години нито един друг сектор не е стоял зад повече от три от десетте най-големи световни корпорации. Финансите, автомобилостроенето, добивът на полезни изкопаеми, телекомуникациите, производството на компютри и полупроводници - никой от тези кандидати не успя да го направи. Освен това с изключение на Google тези технологични гиганти стартираха не от лаборатории за научноизследователска и развойна дейност и растяха единствено благодарение на разрушителните си бизнес модели."

А кой най-добре представя развитието на този подход на милиони експерименти - много от които неуспешни - в търсене на иновативното и непознатото, ако не глобалната стартъп екосистема?


X