Коментари И Интервюта

Джоан Роулинг се впуска в е-бизнеса

CIO Media

Платформа Pottermore – нова инициатива на авторката на така успешния литературен герой, ще бъде достъпна за феновете на Хари Потър през октомври, съобщава онлайн изданието Wired.


Джоан Роулинг

Джоан Роулинг


Анализаторите сравняват решението на Джоан Роулинг да продава самостоятелно електронни версии на своите романи с идеята за уеб публикации на групата Radiohead, която пусна албума си In Rainbows в глобалната мрежа преди да започнат продажбите му на CD по магазините. Все пак, инициативите са съпоставими от гледна точка на мащаб, но не и от гледна точка на цели, отбелязва Wired. Акциата на Radiohead е имала за цел да провери лоялността на феновете (“платете, колкото можете”). Резултатът от нейното провеждане е средно $6 на свален албум. Действията на Джоан Роулинг говорят за по-дългосрочна стратегия.

Според анализатори, решението на писателката да се включи в електронната търговия е своевременно и рационално – авторите вземат около 10% от средствата генерирани при продажбата на печатни книги, а при електронните книги отчисленията за тях са 40%. Самопубликация през Amazon може да осигури на автора 70% от приходите, а с платформата Pottermore, Роулинг ще си осигури 100% отт тях. При това, писателката не прекъсва традиционните си връзки с издателствата Scholastic и Bloomsbury.

Романите за Хари потър ще са достъпни за Kindle, iPad и Nook. Електронните гниги за тийнейджъра-магьосник, ще са снабдени с цифров подпис – т.е. ако качите книгата в торенти, ще е ясно че сте го направили точно вие.

Pottermore

Pottermore, изглед от платформатаPottermore е разработена от компанията TH_NK с подкрепата на Sony и представлява не просто сайт. Джоан Роулинг, която получава стотици писма от феновете на нейните герои всеки ден, ще участва активно в комуникацията между Потър маниаците. Идеята е Pottermore да се превърне в пълноценна социална мрежа. Потребителите ще получат уникални “вълшебни пръчки”, ще могат да разглеждат илюстрации, които не са публикувани никъде другаде, да четат “Потър”-енциклопедия, а също да четат романите в интерактивен вид (не бъркайте с електронна книга). Например във “Философският камък” има 44 интерактивни и игрови епизода, като някои от тях са многопотребителски.

Бета тестовете на Pottermore започват на 31 юли (рожденият ден на Хари).

Източник: Wired


X