Коментари И Интервюта

Джон Макафи бе арестуван от полицията в Белиз

CIO Media

Джон Макафи, основател на известната компания за антивирусен софтуер McAfee, бе принуден да потърси услугите на адвокат, след като в дома му в Белиз (Британски Хондурас) нахлуха полицаи, които арестуваха предприемача и застреляха кучето му. Като допълнителен резултат от тази акция, проведена на първи май от подразделение за борба с организираната престъпност, входната врата на дома на Макафи била разбита, много от вещите му са счупени и разпилени, съобщава изданието Techworld.com.

Джон Макафи

Джон Макафи


Провеждайки обиск за търсене на наркотици и огнестрелно оръжие, полицаите сложили белезници на Макафи и на 12  негови сътрудници и ги отвели в участъка. Предприемачът бил освободен чак в 2 часа през нощта.

Официално причината за провеждане на операцията не се съобщава, но се носят слухове, че в дома на Макафи имало цял склад с оръжия, включително 12 ловни пушки, други с оптичен мерник и т.н. Макафи е заявил пред Techworld.com, че има разрешения за всички оръжия, с изключение на едно, което принадлежи на службата по сигурност на неговата компания.

“Този ден бе абсолютен кошмар. Когато нахлуват в дома на хората и се държат с тях като с престъпници, без да имат никакви доказателства, това прилича на военна диктатура”, оплака се Макафи интервю по месната телевизия. Предприемачът счита, че тази акция срещу него е проведена, като наказание затова, че е отказал да направи парично дарение за местен политически лидер. Никакви обвинения към него не са повдигнати. 
“Аз действително имам пари, за които някой би казал, че могат да бъдат използвани за нещо, вместо просто да си стоят, където са. Свикнал съм обаче да харча за това, което считам за необходимо. Никога не съм инвестирал в политици. Никога не съм правил дарения за каквито и да е политически партии. Нямам никакви политически връзки и пристрастия”, казва Джон Макафи.

Независимо от богатството, натрупано през годините благодарение на успехите на компанията, която носи неговото име, Макафи признава, че финансовата криза от 2008 г. се е отразила на състоянието му негативно.  През 2009 г. неговото ранчо в Ню Мексико бе обявено за продажба, а медиите писаха, че Макафи е продал и други свои недвижими имоти в Колорадо и на Хаваите. Именно през 2008 г. предприемачът се установи в Белиз.
Макафи, който сега е на 66 години е известен с активното си участие във формирането на антивирусната индустрия през 80-те. Създадената от него McAfee Associates бе сред първите компании, които предложиха на потребителите защита от вируси (още през 1986 г.). През 1997 г., след като McAfee Associates се сля с Network General, бе формирано новото предприятие Network Associates и търговската марка McAfee престана да съществува. През 2004 г. обаче тя бе възродена, а през 2010-а компанията бе купена от Intel за $7,68 млрд.X