Коментари И Интервюта

Яхтата, проектирана от Стив Джобс бе пусната на вода в Холандия

CIO Media

Година след смъртта на Стив Джобс, корабостроителите от холандското предприятие Aalsmeer завършиха яхтата, с дизайна на която основателят на Apple се занимаваше няколко години. Плавателното средство получи името Venus.

Конструирана изцяло от алуминий, яхтата е проектирана от край до край от самия Джобс, с незначителна помощ от страна на френския дизайнер Филип Стак. Дължината на яхтата е 70-80 метра, но поради лекотата на конструкцията плавателното средство има високи скоростни характеристики.  
Venus е проектирана без да се избягва лукса. Корабът е обзаведен с уникален огромен солариум и голямо джакузи. Капитанският мостик е увенчан с кабина, снабдена с iMac с 27-инчов дисплей, чрез който се осъществява контрол на кораба и навигация.


Построената яхта и самият проект за нея не се вписват напълно в образа на Стив Джобс, представян традиционно в медиите. Например Джобс бе известен като противник на излишния лукс, привърженик на минимализма  в дизайна и едва ли не аскет в ежедневието. Милиардерът живееше в почти обикновена къща в Пало Алто, носеше скромни черни джинси и пуловер и  караше Mercedes, докато неговите “колеги” от класацията на Forbes традиционно предпочитат Bentley или Maybach.

За проекта за създаването на яхтата се споменава в нашумялата биография на Стив Джобс, написана от Уолтър Исааксон (Walter Isaacson). Ето какво казва биографът: “След като закусихме омлет и кафе, се върнахме в дома му (на Джобс) и той ми показа всички свои модели и архитектурни ескизи. Както и очаквах планът на яхтата бе минималистичен. Нейните палуби бяха идеално равни, прозорците в салона бяха остъклени от пода до тавана, а големият салон имаше стъклени стени. На този етап яхтата вече се строеше, но Джобс още уточняваше дизайна”.

Все пак, оценките за това, къде свършва минимализма и доколко минимализмът е лукс, са нещо субективно. Можете да получите представа за яхтата в следващото видео.  


X