Коментари И Интервюта

Грешката, която ни пречи да бъдем топ специалисти

CIO Media

Много популярен е законът на италианският икономист Парето, според който 20% от хората в едно общество произвеждат 80% от печалбите. Пропорцията 80/20 често бива модифицирана на 90/10 и ако разгледаме подробно собственият си бранш ще открием, че 90% от печалбите в нашия бранш се взимат от 10% от участниците в него. Аз наричам тези 10% от участниците - топ10.

Портрет на специалистите в Топ 10

Топ 10 са тези, за които няма криза. Те не си търсят работа, а тях ги търсят. Топ 10 са тези, които „не играят“ на минимални цени, а на цени с добър марж на печалбата. Топ 10 са тези, които са най-добрите специалисти в своята ниша и са тези, при които отиваме, когато има сериозен проблем и никой друг не е достатъчно добър да го разреши.

Ние инстинктивно отиваме при топ 10, дори и да не го осъзнаваме. Правим това например и когато избираме лекар. Човек, който има сериозен здравословен проблем и от това зависи животът му знае, че няма да има втори опит. Той не търси „достатъчно добър“ лекар. Той търси най-добрият - лекар от топ10. А цената на услугата? Тук сме готови да платим доста над средното, вместо най-ниската цена.

Същото е и във вашата ниша. Вашите клиенти или работодатели търсят топ 10. И това дали сте топ 10 зависи изцяло от вас.

Как може един инженер, архитект или консултант да бъде в топ 10?

Имаше време, когато най-приоритетно беше да имаш отлични познания по професията си. Това дали сте добри с компютъра не беше от толкова голямо знание, въпреки че винаги е помагало. Колко пъти съм чувал мнението, почти като признак на гордост от хора, които твърдят, че не е важен компютъра, защото компютърът не те прави специалист.

Няма нищо по-неправилно от това. За да си в топ 10 е необходимо да си добър специалист, но можеш да станеш топ специалист само, ако си експерт с компютъра.

Може да сте добри архитекти или инженери, но е изключено да сте топ архитекти или инженери, ако не познавате перфектно софтуера си.

Нищо против хората, които са на предпенсионна възраст и не виждат възвращаемост на инвестицията да учат тепърва задълбочено даден софтуер. Или хората, които имат професия, но вече са в „мениджърска“ роля и не извършват директно работа по специалността. Това са консултанти и мениджъри, които имат своята важна роля, но тук говорим за хората, от които се изисква резултат в края на деня – папка с безупречен проект.

Преди време можеше да си топ 10, без дори да имаш компютър, днес не. Не може, защото навлизахме в друга епоха.

Работници на умствения труд

Ние отдавна преминахме от епохата на работника, който извършва ръчен, физически труд в епохата на „работника на умствения труд“, както Питър Дракър казва. Инженери, архитекти, консултанти не извършват физическа работа във фабрика и нямат нужда да са добри с чук, длето, отверка или друг инструмент. Ние изкарваме прехраната си като мислим и използваме знанията си.

Ние всички сега имаме един важен инструмент – компютърът. Замислете се само колко време на ден прекарвате пред компютъра. Това е основният инструмент в „епохата на умствения труд“.

И тук идва най-шокиращата констатация. В епохата на умствения труд, ние използваме високо технологични инструменти като компютъра за ръчна работа.

Всички ние познаваме хора, които са много умни, но вместо да се възползват от преимуществата на технологиите и да използват компютъра за изчисления, анализи и модели, го използват като „пишеща машина“.

Причината е проста, колкото и да ни е трудно да си я признаем. До една или друга степен, независимо от кога използваме компютъра, много от нас не знаят как да го използват ефективно.

И ако компютърът е най-важният и най-често използваният инструмент, има един въпрос, на който всеки трябва да си отговори сам: колко време инвестирате, за да подобрите уменията си за работа с компютър? Колко книги по темата купихте тази година, колко курса посетихте?

Защо е толкова важно, да сте експерти с компютъра

Когато казвам експерт с компютър имам в предвид експерт със софтуера, с който работим. Всеки от нас използва някаква специализирана програма за своята професия, но минимумът е софтуер за текстообработка, електронни таблици и доста често софтуер за чертане.

Отмина времето, когато използвахме компютъра само като пишеща машина. Сега инженери, архитекти и консултанти изчисляват, анализират и моделират десетки, дори стотици вариантни решения преди да се избере най-доброто от тях. Преди време цяла седмица правехме сметки и какво се случва, когато накрая дойде добра идея? Колко такива идеи са изхвърляни, защото не ни се изчислява отново цяла седмица на ръка само ние си знаем. Сега модифицирането на модела и пускането на изчисления обикновено отнема минути.

Логичен е въпросът:

„И все пак как ставам по-добър, като работя по-бързо с компютъра?“

Има две основни причини.

Първо, да анализираш 30 модела вместо да разработиш един вариант на ръка е все едно да си направил 30 отделни проекта, само че без хамалогията. Това само по себе си дава на тези специалисти огромно количество опит, който пр пренасят в следващите проекти.

Вторият фактор е времето за изработка. Необходимо е да може да се свърши работа бързо и то изключително бързо. Това може да стане само с помощта на множество автоматизации и благодарение на бързата работа със софтуера. Алтернативата без висока автоматизация често би била лош продукт с технически грешки.

Голяма част от хората всъщност прекарват от 90% времето си да се борят със софтуера и да извършват хамалогии понеже не знаят как да ги автоматизират и само 10% за истинската креативна работа, за която им се плаща.

Това им оставя много малко време да правят това за което всъщност получават възнаграждението си - да обмислят, да анализират, да проверят няколко решения и да предложат оптималното решение като специалисти.

Не им оставя никакво време за тези важни неща, защото са си загубили времето скубейки косите си в борба с формули в софтуера за електронни таблици, форматиране на текста в текстообработващата програма или подготовката за плотиране в програмата за чертане. И въобще не сме започнали да говорим за специфичния софтуер за специалността.

От къде знам, че това е проблема? В блогът ми CAD Тайни за трикове за автоматизация ежеседмично получавам десетки въпроси с проблеми от хора, които би трябвало да са „специалисти“ с по 10-15 и повече години стаж. От въпросите им си личи как буквално се „мъчат“ пред компютъра, вместо да го ползват като лост, с който да повдигнат производителността си. Същевременно голяма част от тях никога не са ходили на обучение за софтуера, който използват, въпреки препоръките да се ходи на обучение поне веднъж годишно.

Когато елиминираме хамалогията и „борбата“ с компютъра, освобождаваме огромно количество време, който можем да използваме, за да се концентрираме върху това за което сме специалисти – да проучим, да изчислим, да анализира и да създадем по-добри решения.

„Достатъчно добри“ вече не е достатъчно

Ако не сте топ експерти с компютъра, което да ви създаде основата да станете добри специалисти, то мога да гарантирам, че ще изпитвате сериозни затруднения да си намерите работа или клиенти.

Да, компютърните умения не са достатъчно условие, за да сте добър специалист, но вече са задължително условие. Трябва да се развиваме в тези две важни направления – компютърни умения и умения по специалността. Топ 10 преди бяха хора, които дори нямаха компютър и това може да ви заблуди. Но днес, новите топ 10 са тези, които могат да работят по-бързо и по-качествено от 90% от конкурентите си.

И тук не говорим за посредствени умения. Не може да кажете, че сте добър с компютъра, ако например за трите най-често използвани програми – за текстообработка, за електронни таблици и за чертане – сте самоуки, не сте си купували книга напоследък и не ходите ежегодно на курсове, които почти винаги разкриват възможности, за които дори не сте подозирали.

Това, което ни пречи да станем по-добри специалисти не е трудната обстановка или липсата на източник на знания, не е и време, защото вече има и удобни онлайн обучения.

Това, което ни пречи е вътре в нас – заблудата, че сме достатъчно добри със софтуера. Не се заблуждавайте, че сте „достатъчно добри“. А и харесва ли ви или не, при днешната конкуренция, ако искате да сте топ експерт, дори да сте „достатъчно добри“, това вече не е достатъчно.

инж. Иван Цукев е проектант-конструктор в проектантско бюро "ЦУКЕВ" ООД и автор на популярния блог за проектанти и изпълнители "CAD Тайни" - http://blog.tsukev.com


X