Коментари И Интервюта

Ерата на цифровия бизнес изисква нов прочит на магическата абревиатура ERP

CIO Media

Надя КръстеваПрез април тази година анализаторите от IDC оцениха степента на “цифровата трансформация” на компаниите по разработена от тях 5-степенна скала. Според резултатите от проведена от IDC анкета, повечето компании (32,4%) се намират на ниво 3 (т.е. етап на възпроизводимите резултати). В такива организации постигат ползи от съгласуване на цифрови инициативи с краткосрочни стратегии. При дългосрочно планиране обаче биха могли да бъдат постигнати повече предимства, твърдят анализаторите.

Същевременно други 13,6% се намират вече на 4-то ниво (управляемост) по пътя към цифровата трансформация, а 7,9% са на най-високото ниво – т.нар. “оптимизирана цифрова трансформация”.

И така цифровата трансформация е факт и тя налага компаниите за преосмислят начина по който взаимодействат с клиенти, партньори и доставчици, начина по който се позиционират и конкурират на пазара, както и начина по който осъществяват своите операции. Новите цифрови технологии – социални мрежи, мобилни технологии и средства за анализи – придобиват все по-голямо влияние върху икономическия климат и пейзаж.

“В тази ситуация, магическата абревиатура ERP е отново на дневен ред, но сега вече тя не трябва да се разбира като “Enterprise ‘Resource’ Planning” (планиране на корпоративните ‘ресурси’). За да развивате успешен цифров бизнес ви е необходим нов подход към ERP. По-добре разбирайте тази абревиатура като “Enterprise ‘Response’ Planning” (планиране на корпоративните ‘реакции’), а концепцията ERP разглеждайте като възможност за поддръжка на цифровия бизнес, в който самите бизнес дейности постоянно се променят”, писа през юни анализаторът от Constellation Research, Анди Мулхоланд (Andy Mulholland).

На този фон в поредния брой на списание CIO посветен на системите за управление на бизнеса ви предлагаме всичко, което сте свикнали да намирате в него вече 11 години – традиционното ни проучване за търсенето и предлагането на бизнес софтуер у нас, справочна информация за над 110 ERP, CRM, BI, BPM, HRM и други системи, споделен опит от успешни внедрявания на такива системи и т.н.

В допълнение ви предлагаме и една обширна статия от американското списание CIO (“Новата математика на ИТ директора”), с която се надяваме да очертаем някои от предизвикателствата пред които вече са изправени компаниите от по-високите нива на цифровата трансформация.

Надяваме се, че представената информация ще ви бъде полезна.


X