Коментари И Интервюта

Университети онлайн в еп. 20 на подкаста ICTalks

Майя Бойчева-Манолчева

Кои са плюсовете и минусите на онлайн образованието коментират от УНСС и НБУ

Как се справят университетите в онлайн среда и равносилно ли е онлайн обучението на традиционното. Това е темата, която обсъждаме с гостите в епизод 20 на технологичния подкаст ICTalks: Проф. д-р арх. Георги Георгиев, ръководител на департамент "Архитектура" в Нов български университет и проф. д.ик.н. Валентин Кисимов от факултет "Приложна информатика и статистика" на УНСС и директор на Центъра за компютърни иновативни системи.

И двамата събеседници са категорични, че създалата се ситуация е предоставила много възможности за образованието и, в частност, за университетите.

"Цялото общество, включително и висшето образование, бяхме поставени в преса, в особени изисквания, бяхме принудени да реагираме под натиск в нестандартни ситуации и това, което се създаде, ще бъде използвано, когато нещата бъдат нормализирани. Видя се, че онлайн обучението има далеч повече възможности, отколкото бяха използвани при стандартните условия, преди да се влезе в този режим на ограничения на социалните контакти. Видяхме колко много неща могат да бъдат правени с добър успех и резултат", смята проф. Георги Георгиев.

"Бяхме принудени всички, независимо от нивото на мислене, на бекграунд, от нивото на научната ориентираност, всички да си кажем "да, ето компютъризацията е нещо, което ни помяга" и тя ни помага. Разкриха се много възможности и във всички случаи ще продължим да използваме и да търсим някаква комбинация (бел ред. - между присъственото и онлайн обучението) - това би бил най-добрият вариант", категоричен е проф. Валентин Кисимов.

Как са организирали онлайн обучението двата университета, какви платформи използват, какви са плюсовете и минусите на онлайн образованието и възможни ли са и готови ли са вузовете за онлайн кандидатстуденски изпити - слушайте тук.

X