Коментари И Интервюта

Динамиката и животът на скорост в ИТ сферата са нещата, които припознах за себе си

CIO Media

"Моят бекграунд в техническата сфера е свързан с ИТ индустрията. Това просто е съдба.""

Нина Благоева, управител на NDB

Г-жо Благоева, кое ви мотивира да се развивате именно в технологичната сфера?

Това просто е съдба, имам техническо образование и след дипломирането ми започнах в ИТ бранша. Още тогава видях перспективата в тази сфера. През онези години ИТ браншът беше една неразорана нива в България, с безкрайни възможности и перспективи. Въпросът беше да имаш желанието и куража да се впуснеш в това приключение. Защото ИТ сферата е точно това - едно приключение. Наученото вчера днес вече не е актуално - всеки ден ти се поднася нещо ново. Тази динамика и живот на скорост са нещата, които припознах за себе си.

Кои женски качества ви помогнаха да постигнете успех?
На първо място интуицията, която е толкова характерна за жените. Дипломатичността ни, способността да разбираме човека срещу нас, екипната ни работа, търпението. Ден след ден да си пишем домашното - дисциплина и постоянство.

Жените се славим с възможността си да вършим по няколко неща наведнъж, като не изпускаме края на нито едно - ето това и уменията да приоритизираме (знаете, една жена има куп задачи не само от професионално естество, но и в семейството, които трябва да свърши в рамките на само един ден) са качествата, които ни извеждат към върха.

Според вас как жените могат да допринесат за развитието на този често доминиран от мъжете сектор? Защо е важно да има повече дами в ИТ?
Създадохме асоциацията "Жените в технологиите" преди години именно с тази цел - да привлечем повече момичета, да добият самочувствие, че могат, че това не е сфера само на мъжете и, разбира се, да получат техническо образование. И това се случва - вижте стартъпите, създадени от млади хора. Ако обърнете внимание, ще забележите, че в основата на голям процент от тях стоят млади момичета. Фокусът ни трябва да е насочен към използването на националния ни потенциал, част от който са жените.

Какво трябва да направи бизнесът, за да привлече повече представителки на нежния пол? Какво прави NDB в тази посока?
В NDB сме 50/50 мъже/жени. Това показва моето отношение към младите жени и това е трайна тенденция във фирмата през последните 25 години. Ценя у тях коректността, лоялността, умението да не губят търпение, независимо пред каква трудност са поставени, комплексната им работа. Правим постоянни семинари, обучения, уъркшопове - стараем се и го постигаме - всички да са запознати с новостите и тенденциите в ИТ сферата.

Какъв е вашият съвет за младите жени, които искат да се развиват в технологичната сфера?
Моят съвет е, без значение в коя сфера сте избрали да се развивате - бъдете смели, мислете иновативно. Не се взирайте в дреболиите, те ще ви погубят. Мислете мащабно и се опитвайте да видите цялата картина. Обичайте това, което правите. Не поставяйте сами бариери и ограничения пред себе си, надмогнете страховете си.

Съдържание от NDB

X