Коментари И Интервюта

Моята силна страна е предприемачеството, непреодолимото желание да експериментирам

CIO Media

"Търсенето на различията и комбинирането им е качеството, което ми помага най-много да прогресирам."

Нина Проданова-Йоцева е CEO и съосновател на ITCE - консултантска компания, която предоставя иновативни обучения и консултантски услуги за трансформация на технологиите и уменията на модерните компании. Висококвалифициран консултант и лидер с повече от 20 години опит във воденето на сложни проекти и трансформации, Нина е добре познато име в областта на Agile, бизнес анализ, архитектура и управлението на процеси.

Г-жо Проданова, кое ви мотивира да се развивате именно в технологичната сфера?
В началото със сигурност беше математиката, която ме тласна към технологиите и никога не загубих интерес, напротив. В ITCE от самото начало ИТ образованието и пристрастеността към технологиите са изискване за консултантите, независимо дали ще се развиват в Agile коучове или в архитекти. Ние сме в бизнеса на трансформациите и технологичната експертиза е задължителен елемент в бленда от умения. В 2020, като добавим и стимулите на COVID кризата, границата между бизнес и технологии е окончателно заличена. Бизнес мениджърите без знания в технологиите имат спешна нужда от обучение за новите технологии, за да взимат бъдещите стратегически решения във взаимодействие със софтуерни архитекти.

Това, което продължава да ме пали в софтуера, е, че създаването на изключителни ИТ решения изисква комбиниране на разнородна експертиза с качествено взаимодействие на талантлива и високообразована част от работната сила. Тази задача е сложна и изисква от лидерите компетентност едновременно в софтуерните архитектури и човешката психология. За щастие всичко това ми е много интересно, постоянно уча, експериментирам и имам удоволствието да допринасям за развитието на разнообразна експертиза, като редовно участвам в upskilling трейнинг програми за архитекти, мениджъри и други ключови роли.


Моята силна страна е предприемачеството, непреодолимото желание да експериментирам


Кои женски качества ви помогнаха да постигнете успех?
Аз не вярвам в противопоставянето на мъжки и женски качества. Смятам, че палитрата от различия между хората е много по-богата. Търсенето на различията и комбинирането им е качеството, което ми помага най-много да прогресирам. В ITCE това е много търсено - разнообразие по много равнини: различни поколения, пол, личностни качества, но най-вече разнообразието от силни страни и области на експертиза. Наскоро гостувах на подкаста "Свръхчовекът", където споделих, че ако в мен има нещо свръхчовешко, то е това, че съм в свръхкомбинации: в ITCE, с партньори, клиенти, приятели. С годините ставам все по-взискателна към хората, с които си взаимодействам. Моята силна страна е предприемачеството, непреодолимото желание да експериментирам, да правя промени. И това е моят принос към екипа. Това има и слаби страни - започвам нови неща, преди да стабилизирам предишни, не ми е интересно да анализирам миналото и да извлека знанието от това. Затова е изключително стойностно, че съм в силна комбинация с хора, които са силни в тези неща.

Качественото взаимодействие на хора с различни силни страни и експертизи е голямо предизвикателство и изисква Agile leadership. Това е тема, в която много вярваме в екипа ни. Мислим за панелна дискусия по темата под формата на уебинар като начин да споделим това знание на повече хора от индустрията.

Как се справяте в ролята си на жена CEO с COVID кризата и последващата икономическа криза?
Кризата досега за мен беше дар. В нормални икономически условия средата е зашумена, има натрупана инерция и дори средата да е ригидна и лидерите да бездействат, резултатите може и да се получават или поне е улеснено да подправиш външния вид на нещата. Кризата изчисти този шум. Стана кристално видимо как си подготвен и какво в работната среда е наистина важно за способността на една организация да иновира в темпо. Почувствах се много горда с екипа на ITCE. Видях го като Anti-fragile от едноименната книга на Насим Талеб. Три неща се оказаха най-важни за нас - откритото широко споделяне на информация за бизнеса, свободата за взимане на решения на всякакво ниво и смелостта да рискуваш. Толкова много решения се взимаха на скорост от всички, че нямаше начин аз да знам за всички.

Някои примери са как в деня на обявяване на извънредното положение превключихме всички планирани обучения в отдалечени. В първата седмица стартираше обучение по Scaled Agile, което е изпълнено с практически упражнения и симулации. За два дни екипът преправи всичко да е дигитално и ангажиращо - ServiceNow симулация на Agile ритуали, бордовете на miro.com, Kahoot игри и още куп неща. Аз разбрах от социалните мрежи, че хората разнасят учебниците на домашните адреси на участниците. На 31 март и 1 април имахме събитие за 150 участници от 5 международни компании - това е едно от събитията за планиране на мащабни дигитални решения в Scaled Agile Framework, които правим постоянно. Успяхме да го превключим в отдалечено, като екипът направи креативна конфигурация на комбинация от Microsoft Teams и други продукти. Спомням си ясно напрегнатата дискусия на борда в началото на април, в която решихме, че офисите в сегашния им вид са реликва от миналото и че е дошло време за радикална промяна в начина, по който работим. На 30 април прекратихме сегашния си договор за наем на офис, обявихме, че продължаваме да работим от вкъщи за неограничено време, като посещаваме споделени работни пространства за интензивни креативни колаборации. Вече изграждаме новото ни споделено работно пространство.

На 17 август стартира първото обучение с наше собствено мобилното видеостудио, което се настани в дневната на моя апартамент.

COVID кризата освободи компаниите да експериментират с радикални идеи и това е възможност, която не трябва да се пропилява. Рам Еманюел, бивш съветник на Обама и Клинтън, казва: "Никога не допускай една хубава криза да бъде пропиляна. Тя е възможност да направиш неща, които никога не си мислил възможни."


Моята силна страна е предприемачеството, непреодолимото желание да експериментирам


Какъв е вашият съвет за младите жени, които искат да се развиват в технологичната сфера?
В технологичната сфера има място за палитра от компетенции - дизайн на продукти, маркетинг на продукти, дизайн на клиентското преживяване, анализи на пазара, инженеринг на продукти, анализ на данни, коучинг на екипи, архитектура, модели на разходите и на цените. Организацията е Agile, в екипи, има свобода и висока отговорност. Така че моят съвет е младото поколение да изследва всички възможности, които индустрията предлага.

Съдържание от ITCE

X