Коментари И Интервюта

Иновациите са ежедневие в технологичната сфера

CIO Media

"Част съм от технологичната сфера, защото тук иновациите са всекидневие".

Лора Иванова е изпълнителен директор на SoftwareONE в България. Тя има повече от 10 години търговски опит в ИТ. Била е част от българските офиси на големи международни компании. От септември 2019 г. поема ръководството на българския клон на SoftwareONE.

Кое ви мотивира да се развивате именно в технологичната сфера?
Истината е, че попаднах случайно в тази сфера, като се има предвид, че аз съм с хуманитарно образование и първоначално не съм имала интерес да се развивам точно в този сектор. Това беше един тотално "нов свят" за мен, който постепенно ме увлече и така вече повече от 10-12 години. Кариерният ми път до момента е много балансирано възходящ, започнала съм от най-ниските възможни нива в една ИТ компания и постепенно и с цената на труд и постоянство са се отваряли и нови възможности. Няма да скрия, че ми е било трудно, особено в началото, когато трябваше да наваксвам едновременно в технологично и бизнес отношение. Аз обаче съм човек, който обича предизвикателствата и динамиката, особено когато те са свързани и с един постоянно променящ се свят, какъвто е този на технологиите. Благодарна съм, че през годините съм имала възможността да бъда част от най-изявените компании, които диктуват тенденциите в световен мащаб, и именно тези организации са създали професионалиста в мен. И ако трябва да се върна към въпроса ви и да отговоря в няколко думи, то аз съм част от технологичната сфера, защото тук иновациите са всекидневие, тя променя света и това ме задължава постоянно да уча и да съм в крак с тенденциите. Тук просто нямаш шанс да остарееш, докато си професионално активен.

Кои женски качества ви помогнаха да постигнете успех?
Трудно ми е да отговоря на този въпрос, защото в професионално отношение аз не деля хората по пол, религия или друга ориентация. Ако се замислим, когато оценяваме някого, ние казваме, че даден човек е добър професионалист, а не добра жена професионалист. Качествата, които са ми помогнали лично на мен, са целеустременост, усърдие, самоувереност и ефективност и тези качества могат да се отнесат към всеки човек в професионално и лично отношение.

Според вас как жените могат да допринесат за развитието на този често доминиран от мъжете сектор? Защо е важно да има повече дами в ИТ?
Преди няколко месеца в публичното пространство беше анонсирано, че в Европа в ИКТ сектора процентът на заети жени е 17, а в България те са около 1/3. Това ни нарежда в първите редици по този показател и не виждам причина тази тенденция да не се запази. Да, вярно е, че до момента това е традиционно мъжки свят, но с времето статуквото се разчупва и съм убедена, че в близко бъдеще ще настъпи промяна и в световен мащаб. Аз лично винаги съм била част от компании, за които е било важно да имат жени в екипите си, и съм имала възможността да се уверя колко високотехнологично и бизнес подготвени могат да са те. Балансът в природата е от съществено значение и защо да не държим и на баланса в бизнеса, където резултатите обикновено са заслуга на група от хора. И в тази група от хора трябва да има не само лидери, визионери и алфа персони, но и разумни, рационални, търпеливи и последователни професионалисти, които да доведат дадено начинание до успех. В голяма част от случаите тази движеща сила са точно жените с присъщите им качества.

Какво трябва да направи бизнесът, за да привлече повече представителки на нежния пол? Какво прави SoftwareONE в тази посока?
Бизнесът преди всичко не трябва да се "страхува" или "пази" от това да наема жени. От друга страна, жените, които имат желанието да станат част от този бизнес, трябва да са наясно, че това може да е много задъхан и изискващ отделеност свят, където work-life balance философията може често да "пострада". От друга страна обаче, това е и възможно най-гъвкавият и иновативен сектор, където години преди пандемията с COVID-19 се прилага практиката всеки да върши работата си отвсякъде и по всяко време. В тази връзка бизнесът може да предложи достатъчно дори и по отношение на заплащането, друг е въпросът дали и в сферата на образованието не трябва да се направят повече активности по посока на привличането на момичета в ИКТ специалностите, защото до голяма степен липсват подготвени кадри на този етап. Ако говорим за "СофтуерУан" по света, жените са около 30-35% и постоянно се стараем да увеличаваме броя на дамите навсякъде, стига да имаме подходяща кандидатура. В България екипът е до голяма степен балансиран и жените са около 40%.

Какъв е вашият съвет за младите жени, които искат да се развиват в технологичната сфера?
В последните 10 години технологичната сфера добива все по-съществено значение и вече отдавна не изпълнява ролята на поддържаща дейност в организациите. Ако разгледате анализите, свързани с професиите на бъдещето, ще забележите, че поне 40 - 45% от тях са свързани отново с тази сфера и ще дам примера с AI Business Development Manager, Personal Data Blocker, Augmented Reality Journey Builder и др. Няма причина да не станете част от този шеметен свят, просто трябва да се осмелите да го поискате, да сте подготвени да се учите постоянно, да давате всичко от себе си, да се състезавате без съмнение в уменията си и да сте наясно, че постигнатите успехи и репутацията не зависят от пола на даден човек.

Съдържание от SoftwareONE


X