Коментари И Интервюта

Разнородните екипи са доказано по-ефективни в работния процес

CIO Media

"За да може една компания да бъде успешна, тя трябва да създаде едно малко вътрешно "общество", което да се състои от приблизително равен брой мъже и жени".

Габриела Грозева, Operations Manager, Tek Experts

Какво ви мотивира да се развивате именно в технологичната сфера?
Мотивира ме екипът ми и техният хъс за работа. С времето се научих, че каквито и лични качества да притежаваш и колкото и технични познания да имаш, те не са достатъчни. Нужна е работа в екип и точно тя ми дава стимул да искам да продължа нагоре. Имах късмета да попадна в много сплотен колектив и компания, която ми предоставя възможност за развитие.

Кои качества ви помогнаха да постигнете успех?
Аз винаги съм била много целеустремена и при всяка промяна в кариерата си си казвах: "Ами сега накъде?" Още когато навлизах в сектора, бях силно мотивирана и знаех, че с усилия и добра работа в екип мога да постигна големи успехи.

Друго качество, което смятам, че ми помогна през годините, са добрите социални умения. На дневна база аз трябва да комуникирам с хора, като им поставям цели и същевременно ги сплотявам, така че да могат да дадат най-доброто от себе си. Да имаш социални умения означава повече от това да бъдеш дружелюбен. Означава да бъдеш емоционално опитен в каквато и да било ситуация.

Според вас как жените могат да допринесат за развитието на този често доминиран от мъжете сектор? Защо е важно да има повече дами в ИТ?
Наскоро разбрах, че в България има най-много жени в ИТ сектора на фона на останалите страни в Европа. Явно имах късмета да попадна в бизнес, където клишето, че има "мъжки и женски професии", не съществува. Според мен и двата пола са доказали, че могат да бъдат еднакво отговорни към работата си, и смятам, че всеки бизнес би трябвало да се стреми към създаването на балансирана среда.

Смятате ли, че мъжете и жените в този сектор са равнопоставени?
Напълно. Виждала съм екип от програмисти, където жените бяха 2 пъти повече от мъжете. Не крия, че бях изненадана, но в същото време се почувствах и обнадеждена. Вече 5 години съм в този сектор и нито веднъж не се е случвало да бъда подценявана заради това, че съм жена.

Какво трябва да направи бизнесът, за да привлече повече представителки на нежния пол? Какво прави Tek Experts в тази посока?
За да може една компания да бъде успешна, тя трябва да създаде едно малко вътрешно "общество", което да се състои от приблизително равен брой мъже и жени, както е и в реалния живот. Ако искаме това "общество" да функционира и да се развива, ние трябва да създадем по-благоприятен климат в екипа. Това се постига със създаването на полово равенство и несъмнено ще помогне на всяка компания да отговаря по-адекватно на променящите се пазари и профил на клиентите.

Смятам, че Tek Experts успява да постигне този имидж, като дава шанс на мен и на много други жени в организацията ни да се състезават за позиции, които клиширано са се смятали за мъжки преди това.

Какъв е вашият съвет за младите жени, които искат да се развиват в технологичната сфера?
Съветът ми е да имат ясна цел и да се борят за нея. Нека не подхождат с предразсъдъци към дадена професия, а да се информират предварително и да търсят примери и хора, които вече са постигнали успех в желаната сфера.

Как прекарва свободното си време една дама в технологичния сектор?
Старая се да споделям всеки свободен момент със семейството и приятелите си. Обичам да излизам, да се забавлявам и най-вече да пътувам. Това подсказва, че много трудно се справям с епидемичната обстановка и с нетърпение очаквам следващата си ваканция.

"С годините опит научих, че контактите и развитието на т.нар. личен бранд са ключови за успеха."

Веселка Христова, Global Quality Operations Manager, Tek Experts

Какво ви мотивира да се развивате именно в технологичната сфера?
Технологиите са това, което вдъхновява и движи света в днешно време, дава отзвук във всички други сфери и аспекти от живота. За мен да имам досег с последни технологии и динамиката, която този досег носи, е изключително вълнуващо и мотивиращо. Постоянно уча, постоянно има движение, развитие.

Кои качества ви помогнаха да постигнете успех?
Вярата, постоянството, отдадеността в това, което правя. До голяма степен е като в спорта - дори да положиш неимоверни усилия, за един ден резултат не се постига. Той идва с много последователни дни усилия, предизвикване и надскачане на собствените качества и възможности. По този начин гледам и аз да се поддържам във форма.

Не на последно място, с годините опит научих, че контактите и развитието на т.нар. личен бранд са ключови за успеха.

Според вас как жените могат да допринесат за развитието на този често доминиран от мъжете сектор? Защо е важно да има повече дами в ИТ?

Разнородните екипи са доказано по-ефективни в работния процес, по-лесно се справят с предизвикателствата и имат гъвкавост за промени и бърза адаптация в една динамична като ИТ среда. Важно е да има баланс между мъжете и жените, за да има разнообразие в гледните точки и подхода при различни ситуации и проблеми.

Смятате ли, че мъжете и жените в този сектор са равнопоставени?
Със сигурност има какви усилия още да се положат в тази насока. Tek Experts повдигна темата в поредицата от семинари She can do IT, които осъществихме съвместно със SoftUni миналата година. Идеята беше, от една страна, да дадем насоки на жените, желаещи да навлязат или да се развиват в тази сфера, за да имат равен старт с конкурентите си от противоположния пол, а от друга, да стартираме разговора какво в действителност означава да има баланс между половете в индустрията. Надяваме се, че секторът ще еволюира все повече в тази посока.

Какво трябва да направи бизнесът, за да привлече повече представителки на нежния пол? Какво прави Tex Experts в тази посока?
В края на She can do IT семинарите Tek Experts пусна бяла книга по темата, която цели точно това - да даде основни насоки на бизнеса, за да може да привлече и задържи повече дами.

Тук е важно да се отбележи, че просто цифрово съотношение мъже - жени не е достатъчно.

Нужни са усилия в промяна на културата на компанията, менторски програми с други дами и генерално включване в разговора и насърчаването на интеграция на дамите в индустрията.

Какъв е вашият съвет за младите жени, които искат да се развиват в технологичната сфера?
Смелост. На първо място да преодолеят притеснението и личните си бариери и да не се страхуват да опитат. Да разчитат на личните си качества и активно да търсят начини да се надграждат - менторски програми, обучения, семинари.

Как прекарва свободното си време една дама в технологичния сектор?
Като всеки човек във всеки сектор. Това всъщност е основна стъпка при равноправието и баланса, за които говорим - да преодолеем предразсъдъка, че бидейки жена или бидейки в определен сектор, това различава човека като интереси и хобита. В свободното си време пътувам (когато ситуацията го позволява), обичам да опознавам нови места и култури.

Съдържание от Tek Experts

X