Коментари И Интервюта

Успешните жени лидери умеят да виждат цялата картина и да импровизират

CIO Media

Вяра Димова е Project manager и Business analyst в TINQIN. В компанията е от 5 години, работи едновременно с няколко екипа.

Г-жо Димова, кои са най-големите предизвикателства при управлението на екипите, за които отговаряте?
Личностно - да намеря баланс между отговорностите в работата и тези в семейството. Служебно - да развивам у хората, с които работя, чувство за принадлежност и екипност, да се фокусирам върху изграждане на доверие вътре в екипа и между мен като ръководител и хората от екипа. Тъй като дейността ни е ориентирана изключително към чуждестранния пазар и се осъществява основно дистанционно, ключово предизвикателство е и изграждането на добри взаимоотношения с потенциални и настоящи бизнес партньори и клиенти и поддържане на имиджа на фирмата в ежедневната ни комуникация. Опитът ми досега е показал, че хората искат да работят с хора, търсят добро отношение в допълнение към професионализма и именно отношението е това, което изгражда добрите екипи и задържа клиенти в дългосрочен план.

Кои качества правят жените успешни лидери?
Способността им да виждат "цялата картина", да импровизират, да правят няколко неща едновременно, да изпитват потребност да се грижат за хората, с които работят, и да виждат в тях наистина хора, а не просто "ресурси".

Надя Генчева е PMO (Project management office) в TINQIN. В компанията е от малко повече от една година. Работата й се състои в това да помага за планирането и проследяването на задачи по проекти, изготвяне на седмични/месечни отчети и др.

Г-жо Генчева, според вас трябва ли повече жени да работят в сферата на
технологиите? Защо?
Да, смятам, че броят на жените в сферата на технологиите трябва да продължи да се увеличава. Тенденциите в България са точно такива. През 2019 г. България за втора поредна година се нарежда в класацията на Европа за най-много жени, работещи в ИТ сектора. Малко над 28% от работещите в сферата са жени.

Ние имаме доста качества, които помагат в тази смятана доскоро за изцяло мъжка област. Притежаваме едно присъщо за нас умение - "мултитаскинг". Освен това сме и по-организирани, по-внимателни и имаме "око за детайла". Свикнали сме да обръщаме внимание на малките детайли и да забелязваме промяната или нещата, които имат нужда от промяна. А и може би жените имаме различен подход и внасяме някакъв баланс в мъжкия ИТ хаос.

По какъв начин присъствието на жените подобрява работната среда в TINQIN?
Надявам се присъствието на нас, жените, да подобрява работната среда във фирмата. Аз лично се опитвам да създавам приятелска атмосфера, да помагам на колегите при решаването на различни проблеми.

Екатерина Стоянова е Senior developer в TINQIN. В компанията е от 6 години, екипът й се състои от 7 души.

Г-жо Стоянова, вие имате дългогодишен опит като старши разработчик в компанията. Какъв съвет бихте дали на младите жени, които искат да се реализират в сферата на технологиите?
Бих искала да кажа на младите жени, които имат желание да се занимават с технологии, да не се отказват пред трудностите, да работят усилено, за да развиват знанията и уменията си, да вярват в себе си и да обичат това, което правят.

Кои качества трябва да развиват според вас, за да бъдат успешни в тази често доминирана от мъжете област?
Аз вярвам, че хората в нашата сфера ценят най-вече интелекта, усърдието и желанието за усъвършенстване и всеки, който притежава тези качества, има възможност да се развива и доказва в сферата на технологиите.

Радина Петкова е Senior developer в TINQIN. В компанията е от 6 години, екипът й се състои от 12 души.

Г-жо Петкова, какво ви мотивира да се насочите към професионално развитие в технологичната сфера?
Тази професия предлага изпитания, които ме мотивират да работя с желание и интерес, и винаги има още нещо, което може да се научи. Динамиката на средата, развитието на технологиите, както и това, че винаги съм обичала разрешаването на различни задачи и проблеми, също ми помогнаха да направя своя избор.

Какви са предимствата да работите като жена разработчик? А има ли недостатъци?
Работата в екип, срещата с умни и находчиви личности са главните предимства за мен. От друга страна, бързото развитие на технологиите прави по-трудно постигането на стабилност на крайните решения и изисква повече усилия, за да бъдеш в крак с последните тенденции.
Базирана в София и с представителство в Париж, TINQIN е софтуерна компания, ориентирана към предлагането на широк спектър от иновативни решения и услуги главно в застрахователния сектор. Ние сме специализирани в предоставянето на гъвкави и интелигентни бизнес решения, като се фокусираме върху използването на най-новите съвременни технологии, за да осигурим добавена стойност на нашите клиенти.

Съдържание TINQIN

X