Коментари И Интервюта

ICTalks #36: Битове, байтове и дами. Защо няма достатъчно жени в технологиите?

Майя Бойчева-Манолчева

Малко под една трета са дамите в технологиите у нас. Защо няма достатъчно жени в сектора? По тази тема говорим с главния редактор на сп. CIO Деница Дженева в новия епизод 36 "Битове, байтове и дами" на подкаста ICTalks.

Според нея причините са различни - от липса на достатъчно модели на подражание, до факта, че жените взимат по-ниски заплати от мъжете (според данните за ЕС - заплатите на дамите са с 16% по-ниски от тези на мъжете, които заемат същата позиция).

В същото време плюсовете на балансирания екип, в който има представители и на двата пола, са много.

"Всеки представител на двата пола има собствени качества, с които допринася, и като се добавят едните към другите се обогатява експертизата, получава се богатство на мненията, има възможности повече да се дискутира, проблемите се решават по различни начини", категорична е Дженева.

И още: Робуваме ли в 21 век на стереотипа, че мястото на жената е до печката? Какво трябва да се направи, за да се стимулират компаниите да наемат повече жени? Как да се стимулират жените да избират професии в областта на ИКТ и последваща реализация в сектора? И въобще, как успяват да се реализират дамите в този мъжки сектор? Слушайте тук.

Последвайте ICTalks в Soundcloud, Spotify, iTunes или Google Podcasts.

X