Коментари И Интервюта

300% бизнес, или кой отвори грешния имейл

Деница Дженева

Кибератаките отдавна не са дело на скучаещи тийнейджъри и страдащи от жажда за признание аутсайдери. Престъпленията във виртуалното пространство са бизнес, който функционира по собствени правила, развива се и се адаптира, а финансовите му измерители се променят вследствие на вътрешни и външни влияния. Също като истински бизнес, но незаконен такъв.

В този ред на мисли корона кризата, която владее света от малко повече от година, се отрази и на киберпрестъпленията. За съжаление изключително благоприятно. Там, където мнозина видяха пречки, злонамерените лица намериха възможности и без колебание се възползваха от тях. Според ФБР от началото на пандемията киберпрестъпленията са скочили с цели 300% - ръст, за който всеки бизнес може само да мечтае. Печалбите също са се увеличили драстично - само за тримесечие размерът на средно поискания откуп от рансъмуер е скочил с 47%, достигайки малко над 338 хил. долара.

И пак за съжаление ние се оказваме от грешната страна на океана. На който и да е океан. Докато успехите в борбата с коронавируса в Европа са спорни, безспорен е фактът, че това е предпочитаният континент от престъпниците за реализиране на атаки - 31% от всички кибернападения са били регистрирани на Стария континент. В Европа са организирани и най-много вътрешни атаки (16%) за миналата година - двойно повече, отколкото са отчетени в Северна Америка и Азия, взети заедно.

Дистанционните служители са виновни за 20% от киберпробивите, а почти половината от тях признават, че са отворили "грешния" имейл, защото са се разсеяли. И въпреки усилията за противодействие - само през април 2020 Google е блокирала по 18 млн. имейла на ден, съдържащи малуер или фишинг, свързани с коронавируса, явно засега хакерите водят в резултата. При това положение не е ли странно, че все още има компании, които смятат, че наличието на антивирусна програма и ИТ специалист е достатъчна защита?


X