Коментари И Интервюта

В България жените са доказали своите качества и достойно са заели мястото си в ИТ сферата

CIO Media

Светлана Пенчева е в екипа на Smart IT - технологичният хъб на Management Financial Group, от началото на 2016. От началото на годината е Solution Architect в отдел "Разработване на софтуер и интеграция на системи", като преди това е била ръководител сектор "Администриране на приложения" в отдел ИКТ. Има магистърска степен "Информационни технологии" от Техническия университет в Пловдив.


Имате над 15-годишен опит в ИТ сферата у нас. Как се промени мястото на жените в нея през последното десетилетие?
Преди години ИТ сферата традиционно се свързваше повече с мъжкото присъствие поради вродения интерес на повечето мъже към инженерните науки, но в последно време жените все по-уверено навлизат в този сектор и дават своя значим принос за развитието му. ИТ е широко понятие и включва в себе си много направления, в които жените могат да разгърнат своя потенциал. Прави впечатление, че в България все повече жени избират ИТ за професионална реализация, и предполагам, че донякъде това се дължи и на факта, че това е може би най-толерантната към жените област, сравнена с останалите традиционно доминирани от мъже професии.

Какво ви вдъхнови да изберете кариера в ИТ сферата? Какви възможности ви предостави този професионален път?
Признавам, че при мен изборът на информационните технологии като специалност беше донякъде случаен. Когато завърших средното си образование, ИТ като индустрия все още не беше толкова развита у нас. За дигитални услуги дори не бяхме чували; фирмите, разработващи софтуер, се брояха на пръсти и по мое мнение повече от 90% от хората не се бяха докосвали до компютър. По това време много исках да уча физика и математика, мечтаех да работя в НАСА и бях твърдо решена бъдещата ми реализация да бъде свързана с физиката и астрономията. Родителите ми обаче за разлика от мен бяха твърдо стъпили на земята и изиграха огромна роля за избора ми на ИТ специалността в университета. Възможностите, които тази професия ми даде, се проектират в момента и в Smart IT. От това да общувам с великолепни интелигентни хора, от които всеки ден научавам нови неща, до това да бъда част от предизвикателни проекти, които отключват в мен неподозирани възможности. Особено в моментите, в които се съмнявам в себе си.

Кои са предимствата да си жена в една доминирана от мъже област? А има ли недостатъци?
Вярвам, че представянето в ИТ, а и не само, зависи от знанията и личностните качества на човека, а не от пола. Ако човек е отговорен към това, което прави, и иска да се развива, да надгражда своите знания и да предизвиква себе си; ако не се отказва и се стреми към все по-добри резултати, няма значение дали е мъж или жена. Такъв човек при всички положения ще бъде успешен. ИТ е най-бързо развиващата се сфера и успешните професионалисти са тези, които не стоят на едно място и винаги търсят начин да излязат от зоната си на комфорт.

В България жените са доказали своите качества и достойно са заели своето място в ИТ сферата и ще имат ключово значение за нейното развитие и занапред. В годините се доказа, че ИТ са неразривно свързани с бизнес процесите, и наблюдавам, че именно тази връзка се гради успешно благодарение на жените в ИТ.

Какво трябва да се промени в социален и образователен аспект, за да могат повече жени да избират технологични специалности?
От години компютърните науки се изучават още в училище, което е предпоставка все повече млади хора да пожелават развитие в тази област. Децата от малки свикват с технологиите през телефона, таблета, компютъра. Дали в училище или вкъщи - те имат бърз достъп чрез различни устройства до информация в интернет, общуват с приятели навсякъде по света, учат онлайн. От малки виждат предимствата на технологиите. Те са навлезли масово в ежедневието ни и смятам, че това е голямо предимство, както и предпоставка все повече млади жени да се чувстват комфортно в тази област.

Университетите в България също предлагат разнообразни възможности за обучение и ми прави впечатление, че местата за прием в ИТ специалностите са доста повече спрямо другите, което се обуславя най-вече от търсенето и показва, че тази сфера представлява голям интерес за младите. Самият факт, че квотите за момичета се запълват още на първо класиране, е показателен за интереса им към този професионален път. Вярвам, че с повече практически задачи и проекти в обучението им, с използването на съвременни технологии и развивайки аналитичните умения, ще имаме в България все повече успешни жени в ИТ бранша.

Тук ще вметна нещо лично. И двамата със съпруга ми работим в сферата на ИТ и когато тръгнем някъде на почивка с двете ни дъщери, носим повече раници с лаптопи, отколкото куфари с дрехи. Това е показателно колко технологиите са навлезли в ежедневието и може би вече дори ги приемаме за даденост. Децата ми се чувстват комфортно в този дигитализиран свят и не се учудвам, че голямата ми дъщеря се ориентира също към ИТ сферата.

Какво бихте казали на следващото поколение момичета, които търсят ИТ реализация?
Преди всичко да вярват в себе си и възможностите си, които тепърва ще откриват, че притежават. Да бъдат упорити и да не се отказват пред трудностите. Да се навлезе професионално в ИТ сферата е нелека задача, но вярвам, че всеки малък успех, който ще постигат, ще ги вдъхновява.

Мили момичета, бъдете любознателни, динамични, учете и се развивайте. Това е ключът към вашия успех!

Съдържание от Smart IT

X