Коментари И Интервюта

Бъдеще на автопилот

CIO Media

Виргиния Стаматова


Виргиния Стаматова, главен редактор на списание


Eдна шеговита максима на Уолстрийт гласи: "Разпознавайте губещата страна." Под това се има предвид този, който по една или друга причина ще стане жертва на пазара и ще претърпи загуби.

Технологиите и регулациите днес са на път да променят изоснови банките. От трансформацията ще бъдат засегнати вероятно не толкова големите и малките, а тези, които са по средата. Топ финансовите институции ще използват размера си и ще инвестират в иновативнитехнологии, а малките ще заложат на това, че са пъргави, и ще започнат да навлизат в нови ниши. Засега най-труден изглежда изборът натези, които са в средата на класацията.

Индустрията, в това число и финансовата, непрекъснато се автоматизира или дигитализира, но новото сега е скоростта, с която навлизат технологиите. Тя е толкова голяма, че оставя впечатлението за външна независима сила, която се движи по собствена логика и закони. Аразличните иновации се наслагват лавинообразно.

Секторът е разтърсен от комбинацията от изкуствен интелект, блокчейн, регулации и новите клиенти, които вече не приемат финансовата институция да взема едностранни решения, както досега. Днес водещата сила са потребителите и техен е изборът колко и как да общуват сбанките. И в много случаи, докато те инвестират в бъдещите си технологични оръжия, ще трябва паралелно да поддържат и наследствени системи. В допълнение кредиторите в ЕС въпреки отдавна обявения край на финансовата криза са обект на засилена регулация за разлика от САЩ, където хватката върху тях се разхлабва.

Банките, доскоро символ на един от най-централизираните сектори, който сякаш дърпаше конците на икономиката, днес губят контрола върху променящия се свят и трябва на свой ред да се реформират.

А мениджърите им са разпънати между исканията на своите клиенти, заявяващи всичко незабавно и в реално време, и очакванията на акционерите, свикнали с възвращаемост далеч над цената на собствения капитал.


X