Коментари И Интервюта

Ричард Шиби: Блокчейн ще е следващата революция в комуникациите

CIO Media

Интервюто взе Иван Гайдаров

Г-н Шиби, кога се появи у вас интересът към блокчейн технологиите и с какво ви спечелиха те?

Интересът ми датира от миналата година. След като работих 15 години в ИТ индустрията, реших, че е време да си взема малко почивка от този вид работа и да направя нещо за себе си. Започнах да изучавам MBA степен (master business administration) в Imperial College в Лондон. През този период имах достатъчно свободно време, тъй като не бях зает с работа, и започнах да се самообучавам по темата за блокчейн технологиите.

Всичко започна от един мой приятел, който “копаеше” и търгуваше биткойн. Аз бях чувал много за тези процеси и начина, по който те се реализират, но не бях добре запознат с детайлите. Затова и реших да науча повече за тях, особено когато разбрах, че големи компании като IBM, Amazon, Google, JP Morgan и т.н. също имат интерес в тази посока. Тогава осъзнах, че тази технология ще бъде следващото голямо нещо в технологичния сектор.Тази технология често се свързва основно с криптовалутите. Но какво се крие зад нея освен тях?

Биткойн и криптовалутите са една малка капка в океана на блокчейн технологията. Според Delloite се очаква тя да доведе до революция в света на комуникациите по същия начин, по който интернет го направи преди време.

Ако вземем например една логистична компания, която оперира в Китай, САЩ и Европа, при обичайния модел на работа с преимуществено участие на човешки фактор и традиционни бази данни хората трябва да бъдат винаги налице, когато звената от трите страни комуникират помежду си. В същото време т.нар. умни договори в блокчейн технологията са програмируеми, а това означава, че те могат да контролират поредността на действията. Ако дадена пратка пристигне от едно място на друго в 2 ч. сутринта и не трябва да напуска това място преди осъществяването на плащане, “умният договор” ще я пусне автоматично, когато условието е изпълнено, дори това да се случи в събота в 5 ч. сутринта, и ще позволи тя да продължи пътя си без никаква човешка намеса и без значение в какъв часови пояс е следващата дестинация.

Подобни решения вече съществуват. Те не са просто теоретични. Примерът, който дадох по-горе, е част от реалния живот. Компанията наистина успя да намали времето за доставка на пратки с 60%, а разходите си с повече от 30%, защото намали ролята на човешкия фактор, интегрирайки “умни договори” в практиката си.

За да прочетете цялата статия, е нужен абонамент


X