Мениджмънт

Застрахователи: Eнергийните фирми имат слаба киберзащита

CIO Media

Според застрахователи от Лондонския Lloyd напоследък се наблюдава “огромно увеличение” на заявките за застрахователни покрития от страна на енергийни фирми, съобщава BBC. Но според оценки на застрахователите защитата на тези фирми срещу кибератаки е неадекватна. 

Ветераните на енергийната индустрия споделят, че не са изненадани от факта, че на компаниите са били отказани застрахователни покрития. 

"През последната година и повече сме свидетели на огромен ръст в търсенето от страна на енергийни и ютилити компании”, коментира Лейла Худари, застраховател в Kiln Syndicate, предлагащ покрития чрез Lloyd. Застрахователният пазар Lloyd е едно от малкото места в света, където компаниите могат да застраховат неща като контейнери за превоз, петролни танкери и големи развойни проекти и да си осигурят средства, които биха им помогнали за възстановяване след бедствие.

киберсигурност, ютилити компанииОт години застрахователите на този пазар предлагат застрахователни покрития за кражба на данни с цел подпомагане на компаниите да се възстановят, ако атакуващи проникнат в техните мрежи и откраднат клиентска информация. 

За съжаление, коментира Худари, след съответните проверки по-голямата част от кандидатстващите за застрахователни покрития фирми са отхвърляни поради липса на киберзащита. 

Според застрахователите енергийните компании и електроразпределителните дружества напоследък полагат усилия да се справят със сложността и размерите на мрежите, които управляват. Заедно с това обаче те срещат трудности в намирането и наемането на специалисти със специфични умения, които да се заемат със защитата на тези системи.

Налице са редица инциденти, които карат компаниите от сектора да направят преоценка на риска и да разработят съвременни стратегии за неговото намаляване, заключават запознати. 


X