Мениджмънт

Изобретиха 3D-проектор за гледане без специални очила

CIO Media

През последните три години специалистите от изследователската група Camera Culture от Media Lab на Масачузетския технологичен институт са предложили няколко технологии за 3D-видео. Сред изобретенията на групата е и 3D-экран, който не се нуждае от очила за гледане на 3D-изображението и който притежава голяма яркост и разделителна способност и широк ъгъл на гледане, при който стереоефектът се запазва и по хоризонтала, и по вертикала.


Сега същата изследователска група предлага проектор, в който е реализирана същата технология. За разлика от стереоскопското 3D изображение, каквото се предлага в повечето 3D кинозали по света, мултиперспективното изображение позволява на движещ се наблюдател да види обекта от различни страни. Този модел е доста перспективен както от гледна точка на развлекателната индустрия, така и за сериозни приложения, например в медицината. 

Прототипът на системата е направен от готови компоненти: двойка модулатори от течни кристали (във вид на тънки течнокристални екрани) са разположени между източник на светлина и леща. Светлината преминава през шаблона на първия модулатор и активира излъчватели, излъчващи светлина под определен ъгъл, която попада върху втория екран, използващ собствен шаблон. Тъй като модулаторите възпроизвеждат шаблона под различни ъгли, човек от различни точки на гледане ще вижда леко различаващо се изображение. 

Както подчертават разработчиците, използването на двойка модулатори ще позволи значително подобряване на качеството на обичайното 2D видео. Проблемът е в това, че съвременните технологии не дават истински черен цвят – обикновено модулаторите поддържат контрастност не от 0 до 1, а от 0,1 до 1. Използването на два модулатора ще позволи да се разшири този диапазон до 0,01–1.


X