Мениджмънт

Съюзът между Apple и IBM спъва Android към предприятията

CIO Media

Сключването на партньорското споразумение между Apple и IBM ще помогне на Apple да увеличи обемите на продажби на своите устройства iPhone и iPad на корпоративни клиенти и да разшири възможностите на достъпа на тези клиенти до големите данни и софтуера за анализи на IBM. 

Една от целите, по които ще нанесе удар новият алианс, ще бъде Google. Споразумението беше подписано няколко седмици след като Google анонсира инициатива, която трябва да помогне на бизнес потребителите на таблети и смартфони с Android във възприемането на новия софтуер за управление на мобилните устройства, включително отделяне на личните данни от служебните. Поддръжката на допълнителни функции, предназначени за бизнес цели, ще се появи в поредната версия на Android, която бе анонсирана през юни и е известна засега като “L”.

Друга цел ще бъдат големи и малки производители на устройства и софтуер за управление на приложения, включително Microsoft, Landesk, Symantec, BlackBerry, SAP и други. 

IBM< Apple, партньорствоЗа да предоставят на корпоративните потребители ценна аналитична информация, Apple и IBM ще разработват специални приложения. Клиентите могат също така да се възползват от софтуера за управление на IBM, в който влизат и инструменти за безопасност. Apple ще осъществява техническа поддръжка по електронна поща и по телефона, както и ще отстранява неизправности и ще извършва замени по програмата AppleCare. На сайта на IBM е предоставена информация за платформата IBM MobileFirst за iOS. 

Apple и IBM ще разработват облачни услуги за анализи, сигурност на данните и управление чрез устройства с iOS. Засега не е ясно дали управлението ще се осъществява чрез изцяло нови програмни решения или за основа ще бъдат ползвани съществуващи софтуерни решения на IBM, предназначени за работа с различни мобилни платформи, включително Windows, Windows Phone и Android. През май анализаторите от Gartner обявиха, че IBM заема лидерски позиции сред 14 доставчици, предлагащи инструменти за управление на клиентски устройства, и в това отношение отстъпва само на Microsoft.
Според анализаторите решението IBM Endpoint Manager е идеално средство при решаване на задачи, свързани с управлението на обновявания, организиране на многоплатформена поддръжка и увеличаване на общата скалируемост. 

Заедно с това обаче, от Gartner твърдят, че софтуерът на IBM не е достатъчно подходящ за организации, които се нуждаят от простота на използването. И тук именно се предполага, че съществена помощ на IBM може да окаже Apple. От Gartner упрекват IBM в прекомерна сложност на софтуера и висока стойност на предлаганите функции за управление. 

Според анализатора Джейк Голд от J. Gold Associates IBM MobileFirst ще стане първият пълнофункционален програмен инструмент, който ще позволи осъществяване на управление на мобилни устройства, включително управление на мобилни приложения и поддръжка на редица други възможности. 


X