Мениджмънт

Потвърдено: Google плаща 1 милиард долара за Twitch

CIO Media

Google е подписала споразумението за закупуване на фирмата за лайв стрийминг игри Twitch за сумата от 1 милиард долара, съобщи Business Insider, позовавайки се на източници, близки до компанията.

Според коментар на изданието инвеститорите в Twitch са доволни, че ще получат сериозна възвръщаемост, която в пъти надвишава направените първоначално инвестиции. Сделката показва също така важността на интернет стрийминга на живо, както и превръщането на състезателните игри в зрелищен спорт – нещо, което привлича милиони зрители, и предоставя многомилионни възможности за рекламодателите.

GoogleОт Google и Twitch са отказали коментар. Двете компании ще направят изказвания по време на събитието GamesBeat 2014 през September. За първи път през май бе съобщено от Variety, позовавайки се на неназован източник, че Google е направила наскоро оферта за плащане изцяло в кеш и че сделката ще бъде анонсирана скоро. 

Очаква се бизнесът на подразделението YouTube на Google, което е въвлечено в придобиването, да претърпи значителна трансформация. Google придоби YouTube през 2006 г. за 1,65 милиарда долара.
Базираната в Сан Франсиско Twitch дава възможност хората да излъчват своите собствени гейм сесии от PC, Xbox One или PlayStation 4 към онлайн зрители. През март Twitch беше отговорна за 1,35 процента от интернет трафика, според Sandvine.

Twitch има над 50 милиона активни потребители на месец и над 1,1 милиона членове, които излъчват видео всеки месец. За сравнение през юни 2011 г. Twitch е имала само 3,2 милиона активни потребители месечно.

YouTube е платформата номер 1 за интернет видео, предоставяща над 6 милиарда часа видео на месец на 1 милиард потребители по света. 


X