Мениджмънт

9 фактора, които трябва да отчитаме при миграция в облака

CIO Media

Облачните технологии радикално променят бизнеса и начините, по които организациите взаимодействат с техните клиенти, партньори и служители. Наскоро проведено проучване на Oxford Economics констатира, че моделът cloud вече заема централно място в стратегиите за развитие и в оперативната дейност, влиянието на облачните технологии продължава да расте.

Изследването на Oxford Economics, озаглавено “The Path to Value in the Cloud” (“Пътят към извличането на ползи от облака”) установи също така, че “облака” се използва най-активно за задачи от сферата на проектирането, както и за разработки, управление и осъществяване на операции. Анализаторите прогнозират, че ръстът на използване на облачния модел в тези сфери ще се запази, а същевременно рязко ще се увеличи популярността на cloud услугите в сфери като покупки, продажби и финансови инвестиции.

В проучването на Oxford Economics са анкетирани 350 ръководители на компании. Повече от половината от тях заявяват, че облачните изчисления са ключ към тяхната стратегия за иновации. 71% от респондентите казват, че моделът cloud е компонент от дългосрочната им визия за бизнеса през следващите 2 години. Според докладът на Oxford Economics, степента на проникване на облачните технологии в нови пазари за последните 2 години се е увеличила с 50%.

Но въпреки, възходящото развитие на облачните изчисления, което личи от приведените данни, преходът към този модел е свързан с предизвикателства. В тази връзка, главният технически директор на компанията dinCloud, Майк Чейз, формулира 9 съвета към ИТ директорите, които осъществяват или планират преход към облака.

#1: Криптиране на данните

Много доставчици на облачни услуги не крипрират данните по подразбиране. Нещо повече, не всички предлагат възможност за криптиране на данните. Затова се убедете се, че при изпълнението на всяка операция в облака ще можете да използвате протокола Advanced Encryption Standard-256.

#2: Възстановяване

Някои облаци предлагат безплатно “моментални снимки” на състоянието, които се намират извън зоната на действие на потребителския панел за управление и затова не могат да бъдат отстранени. Тези “моментални снимки” се обновяват автоматично на всеки 10 дни, което позволява да възстановите информация в случай на нужда. Някои облаци обаче не предлагат “моментални снимки”, а други ги правят достъпни в панела за управление, което позволява и те да бъдат изтрити, заедно с друга информация в случай на кибер атака.

#3: Не забравяйте, че преносът на данни струва пари

Не всички, но много облаци изискват заплащане за всеки байт данни, до който се докосвате в облачната среда. Някои предлагат неограничено пространство, други съблазняват клиентите с безплатен входен трафик при заплащане на изходния. Информирайте се добре и внимателно преценете, кои условия са ви изгодни.

#4: Пропускателната способност на мрежата – това е важно

Проучете каква е максимална скорост на предаване на данните. Много облаци предават данни със скорост 1 Gbit/s или по-малка, но някои предлагат като минимум 10 Gbit/s. Има и такива, при които скоростта достига 40-100 Gbit/s, ако е необходимо.

#5: Хостинг на виртуални десктопи

Не всички облаци предлагат възможността за създаване на “виртуално работно пространство”, а това е важен фактор, който трябва да се отчита. Трябва да имате предвид и това, че различните доставчици на облачни услуги имат доста различни представи за виртуалния десктоп.

Например Amazon предлага услугата WorkSpaces, дава възможност потребителите да се свързват отдалечено и да управляват виртуални Windows десктопи в облачната инфраструктура на компанията. Така служителите могат да работят навсякъде и по всяко време, ползвайки настолни или мобилни устройства. С WorkSpaces те имат достъп до приложения, документи и интранет ресурси от браузърите на своите десктопи, лаптопи и таблети, без тяхната организация да поддържа сървъри.

Облакът Dexpot пък позволява да си създадете виртуални десктопи, така че да увеличите работното си пространство до 20 пъти. Всеки десктоп може да има отделни икони, тапет, разделителна способност. Има функция, която може да сменя различните ви десктопи през определен период от време като слайдшоу.

Разглеждайки алтернативни облачни решения можете да сравните предлаганите от тях виртуални десктопи с прости тестове от типа на сърфиране в YouTube или в други сайтове – така най-добре ще се ориентирате в техните възможности.

#6: Миграцията на данните

Някои облачни доставчици работят на принципа “ако ви върши работа, това което предлагаме - използвайте го, ако не – търсете си решение”. Тези доставчици не се интересуват от това, как вие ще работите с вашите данни. Доста трудно е да се започне работа с такова облачно решение, а да напуснете такъв облак е практически невъзможно.

Някои облаци обаче предлагат услуги за двупосочна миграция с поддръжката на формати за различни хипервайзори. Търсете и използвайте такива облаци.

#7: Възможности за колокация

Не всичко се поддава на виртуализация – например AS/400. Затова ако имате намерение да пренесете цялата ИТ среда в облака, изяснете предлагат ли се услуги за колкокация, така че вашите физически компоненти да могат да взаимодействат с виртуалната облачна среда, разположени в същия дейта център.

#8: Потребности от транспортни услуги

Ако за вас са важни възможностите за аварийно възстановяване на данни с помощта на облака, ако искате да използвате облачно съхранение на данни, виртуални работни пространства, VoIP или други процеси, изискващи високо качество на услугата или широк канал, изберете такъв облачен доставчик, към който можете да се включите чрез по-бърза интернет услуга, частен канал в облака, MPLS и т.н.

#9: Не всички облаци са еднакво сигурни

Не допускайте вашата безопасност да зависи и от други потребители на облака. Много облаци включват в своята платформа възможности за оркестрация на собствен firewall, средства за балансиране на натоварването и други важни мрежови компоненти. Някои облаци разполагат под тях виртуално устройство. Попитайте облачния доставчик дали разполага с IPS/IPR услуги за блокиране на хакерски атаки на базата на методите на сигнатурите и репутацията на IP адреси. Такива услуги помагат за предотвратяване на атаките без излишно изразходване на вашите облачни ресурси.


X