Мениджмънт

Хокинг: изкуственият интелект може да е краят на човечеството

CIO Media

Проф. Стивън Хокинг, един от световно известните учени, предупреди, че усилията по създаване на мислещи машини представляват заплаха за нашето съществуване. Пред BBC той коментира: “Разработването на истински изкуствен интелект може да доведе до края на човешката раса.”

Неговото предупреждение е в отговор на въпрос за новата разработка на технологията, която той ползва, за да комуникира, включваща основна форма на изкуствен интелект. 

Стивън Хокинг

Теоретичният физик, който страда от амиотрофична латерална склероза (ALS), използва нова система, разработена от Intel, за да говори.

Експерти по машинно знание от британската компания Swiftkey също са били въвлечени в създаването на системата. Тяхната технология, вече използвана в приложение за клавиатура на смартфони, изучава как професорът мисли и дава предположения каква може да бъде следващата дума, която той иска да използва.

Проф. Хокинг споделя, че примитивните форми на изкуствен интелект, разработени до момента, вече са доказали колко са полезни, но той се страхува от последствията от създаването на нещо, което може да се съпостави или дори да надмине човека. "То би могло да извлича знания за себе си и да прави свой редизайн, при това с увеличаваща се скорост”, коментира Хокинг. "Хората, които са ограничени от бавната биологична еволюция, не биха могли да се състезават и могат да бъдат изместени."
Други експерти обаче са по-малко песимистични. "Вярвам, че ние ще имаме отговорно поведение относно технологията за дълго време, така че да бъде реализиран нейният потенциал за решаването на много световни проблеми", смята Роло Карпентър, създател на Cleverbot. 

Cleverbot е софтуер, разработен за разговори като на хора. Софтуерът се учи от своите минали разговори, като той получава все по-високи резултати в теста на Тюринг, успявайки да заблуди голям процент от хората, че говорят с човек. 

Възходът на роботите

Карпентър споделя, че трябва да изминем дълъг път, докато постигнем изчислителната мощ или разработката на алгоритмите, необходими за разработване на истински изкуствен интелект, но вярва, че това ще се случи през следващите няколко десетилетия. "Ние не можем да знаем точно какво ще се случи, ако една машина надхвърли нашата собствена интелигентност, така че не можем да знаем дали ще бъдем подпомогнати от нея, или игнорирани и изместени настрани или евентуално разрушени от нея", коментира той. Той обаче залага на вероятността изкуственият интелект да бъде позитивна сила.

Проф. Хокинг обаче не е е сам в страховете си за бъдещето. Безпокойствата за близкото бъдеще са, че умните машини могат да изпълняват дейности, извършвани до момента от хора, което бързо ще погуби милиони работни места. 

Технологичният предприемач Елън Мъск, изпълнителен директор на Space X, предупреждава, че в по-дългосрочен план изкуственият интелект е “нашата най-голяма заплаха за съществуването ни”. 

Роботизиран глас

В своето интервю за BBC проф. Хокинг говори също за опасностите и ползите от интернет. Той цитира предупреждението на директора на GCHQ (Government Communications Headquarters) относно това, че мрежата може да стане команден център за терористите: "Трябва да бъде направено повече от страна на интернет компаниите, за да могат те да противодействат на заплахите, трудността обаче в случая е това да бъде направено, без да се жертват свободата и личната поверителност."

Той обаче е ентусиазиран ранен потребител на всички видове комуникационни технологии и очаква да е в състояние да пише по-бързо със своята нова система. 

Един от важните аспект на технологията, използвана от Стивън Хокинг – неговия компютърно генериран глас, е той да не е променен в най-новия ъпдейт. Проф. Хокинг използва нов софтуер, за да говори, но е поставил изискване да се запази същият глас. Той признава, че този глас е леко роботизиран, но отказва по-естественото звучене. "Роботизираният глас става моята запазена марка и не бих искал да го заменям с по-естествено звучащ глас с британски акцент", коментира той. "Казаха ми, че децата, които искат компютърен глас, желаят да имат като моя."


X