Мениджмънт

Франция забранява транспортната услуга UberPop

CIO Media

Транспортната услуга UberPop ще бъде забранена във Франция от 1 януари, съобщи френското Министерство на вътрешните работи, цитирано от Ройтерс.

Изявлението дойде след като Съюзът на таксиметровите шофьори призова към еднодневни протестни действия срещу базираната в Сан Франсиско компания Uber, заявявайки че ще блокира 260 км пътища около Париж чрез бавно движеща се колона от таксиметрови коли по време на натоварените сутрешни часове.

Говорителят на Министерството Пиер-Хенри Брандет съобщи, че закон, приет тази година, който влиза в сила през 2015 г. и който ще регулира таксиметровата индустрия колите за превоз, е още по-рестриктивен за тези видове бизнес. 

"Не само че е незаконно да се предлага тази услуга, но и в допълнение съществува реална опасност за потребителя", коментира Брандет, визирайки незадоволителната осигуровка на шофьорите.

Няма коментар от страна на Uber.

Таксиметровите шофьори, които са обект на силни регулации, протестираха, че Uber, която позволява на потребителите да извикват подобна на таксиметровата услуга, е ударила нелоялно по техния бизнес със своето бързо разпространение през последните 4 години от своя старт. 

В петък търговски съд в Париж отказа изслушване по дело, заведено от конкуренти на Uber, с което се забрана на UberPop поради нелоялна конкуренция. Според съда искането е неоправдано и всякакви по-нататъшни действия по забраната на услугата трябва да бъдат разглеждани в криминалния съд. 

Френското подразделение на Uber беше глобено със 100 000 евро през октомври за измамни бизнес практики, след като съдът откри, че компанията рекламира UberPop като набор от коли, а не като платена транспортна услуга. Uber продължава да предлага услугата, очаквайки решението във връзка с обжалването. 

В изявление президентът на Съюза на таксиметровите шофьори ги призова да реагират с "плам и твърдост за тази несправедливост". "Елате масово и защитете нашата работа, това е много важен момент”, пише президентът Ибрахим Сила. 


X