Мениджмънт

Facebook закупи стартъп за разпознаване на глас

CIO Media

Facebook придоби Wit.ai, отворена платформа за обработка на естествен език, съобщава Re/code. С тази стъпка социалната мрежа планира да подсили своя екип, работещ в областта на гласовото разпознаване. Според коментар на Wit.ai платформата ще остане отворена и достъпна и след придобиването, въпреки че не е ясно как и накъде ще се развива в дългосрочен план. 

Facebook

Главният офис на Facebook (снимка Wikipedia)

От много време Facebook има интерес в областта на софтуера за изкуствен интелект, включително обработка на език, в частност поради факта, че подобни програми биха предоставили един лесен начин за подсилване на огромното количество данни, преминаващи през платформата. 

"Мисията на Facebook е да свързва всеки и да създава изключително преживяване за потребителите на платформата, чиито брой надхвърля 1,3 милиарда човека”, коментират от Wit.ai в блог пост. "Технология, която разбира естествения език, е съществена част от тази идея и според нас ние можем да помогнем."

Непосредствените планове на Facebook относно придобиването не са ясни, а софтуерът, използван от Wit.ai, не изглежда да е свързан с вече съществуващи програми на компанията, изпълнявани на разпознаване на образи. Лесно е обаче всеки да си представи начина, по който разпознаването на глас може да подобри преживяването във Facebook, от команди в стил Siri до разпознаване на по-изтънчени емоции или по-дълбока мобилна интеграция. Според други наблюдатели компанията планира да обедини новия софтуер с Oculus Rift като начин за навигиране в конкретни виртуални среди. 


X