Мениджмънт

IBM ще разчита на покупки на облачни компании

CIO Media

Скоро IBM ще се ориентира към закупуването на компании, занимаващи се с предлагане на облачни услуги, а не с разработването на програми за работа на сървърите на клиента. Това обяви финансовият директор на компанията Мартин Шретер по време на пресконференция, посветена на оповестяване на отчетите за поредното тримесечие, цитиран от osp.ru.

IBMПриходите на IBM непрекъснато намаляват в продължение на 11 тримесечия и облачните услуги представляват за компанията един добър начин за постигане на ръст на бизнеса. Преди две години IBM закупи облачния доставчик SoftLayer, а през миналата година реализира покупката на Cloudant, предоставяща система за управление на база данни като облачна услуга, както и на доставчика Light House Security. Заедно с това IBM разпродава своите подразделение, носещи загуби. През октомври компанията обяви продажбата на своето подразделение за производство на микросхеми на Global Foundries, преди това продаде своето производство на сървъри x86 на Lenovo.

През четвъртото тримесечие на 2014 г. продажбите на IBM са на стойност 24,1 млрд. долара, което е с 12% по-малко, отколкото през предишната година, и по-малко от прогнозите на анализаторите. Чистата печалба е намаляла с 11 на сто достигайки 5,5 млрд. долара. За 2015 г. IBM предвижда печалба в размер от 15,75 до 16,50 долара на акция. До октомври миналата година прогнозите бяха за 20 долара на акция.


X