Мениджмънт

Когато облакът завали… Когато завалят пари…

CIO Media

Добрин Маринов, ИТ мениджър, "Орбико България" ЕООД

Добрин Маринов, “Облакът” – толкова популярен и толкова модерен. Със сигурност, “Облакът” е бъдещето. С него, всичко ще бъде възможно с по-малко усилия, с по-малко инвестиции, с по-малко знание и опит. Никога досега, това не е било възможно . Всеки може да има напълно функциониращ център за данни, буквално в рамките на няколко часа. Мощен, гъвкав, мащабируем и т.н. – всичко това е “Облака”. Спирам с хвалебствията за облака и ще изложа личното си мнение.

В наши дни всеки говори за облака и облачните технологии, но за съжаление, често разбирането за тях е твърде ограничено. “Облак”, като рекламен слоган се използва масово, без да се влага необходимия смисъл и често се говори за решения, които дори не се доближават до облачните.

Една дефиниция на тази технология, представена в Wikipediа е: „Облачните технологии (Cloud computing или Cloud) – включват разполагане на отдалечени сървъри – софтуерни и хардуерни решения, мрежи – физически и логически, което позволява централизирано съхранение на данни и онлайн достъп до компютърни ресурси и услуги“.

Повечето хора, спират с това описание и считат, че за да бъде определено дадено решение за „облачно“ е достатъчно то да бъде разположено върху отдалечен ресурс. Други отиват още по-далеч, като дефинират и конкретни хардуерни устройства.

Има обаче още 3 параметъра, които са ключови за определянето на дадена технология като облачна и те са:

  • Осигурено самообслужване – облачните технологии са високо автономни системи, които позволяват така нареченото клиентско самообслужване (self-service). Това означава, че за да говорим за такъв тип технология трябва да имаме възможност, като клиенти да релокираме ресурси, да дефинираме пулове и ресурсни групи, да преконфигурираме параметри, да добавяме или премахваме компоненти и забележете – това да става през платформа, която изключва нуждата от намеса на служител на доставчика на услугата. Това означава, че ако някой ви предлага „облачна“ услуга и трябва за да си увеличите оперативната памет, да се обадите на някой или да пишете е-мейл съобщения, то вие не използвате облачна услуга, а колокиран ресурс.

  • Еластичност или скалируемост – това включва възможността да увеличавате или намалявате използваните ресурси. Разбира се това може и трябва да се случва в определени граници, описани най-често в т.нар. Service Level Agreement. Иначе казано не можете да очаквате от доставчика във всеки един момент да поддържа неограничен ресурс, защото на вас може да ви хрумне например да обработите няколко петабайта big data. Но все пак, в рамките на разумните отклонения трябва да можете да увеличавате или намалявате използваните ресурси.

  • „Счетоводство“ или възможност да плащаш това което получаваш – това е една от основните концепции на облака, като технология – множество потребители да използват един споделен ресурс и да плащат само това което използват. За голямо съжаление, много от т.нар. Cloud доставчици предлагат фиксиран ресурс, който ползваш или не ползваш – плащаш. То е същото като да си имаш сървъра в шкафа и той да си използва все същото електричество, охлаждане и всичко останало с тази разлика, че не е твоя собственост.

И въпреки, че облачните услуги се делят в трите категории – инфраструктура, платформа и софтуер като услуга (IaaS, PaaS, SaaS), споменатите параметри се прилагат към всяка тези категории.

Концептуално облачните технологии се раждат доста назад във времето, когато предвидливи хора започнали да мислят, как могат да уплътнят работата на една машина, като я споделят. В този ред на мисли, когато даден ресурс, бъде обособен (не гарантиран, а обособен) за даден клиент и този ресурс не може да се използва от друг, можем да говорим за всичко останало, но не и за облак.

Когато парите говорят, всички останали би следвало да мълчат. Всички вече сме чували достатъчно по темата колко евтино нещо е облака, как с малка първоначална инвестиция се творят чудеса и т.н. Не отричам, това че първоначалната инвестиция за сравним ресурс при облака е в пъти по-ниска, но какво се случва с последващите такси. Не веднъж ми се е налагало да правя сравнение между притежаван и облачен ресурс и при равни други условия притежавания излиза по-евтин и то най-често след втората година или дори малко след първата. Ако покажете на вашия финансов директор подобен резултат и той резолира разхода, този човек или не е на правилната позиция или компанията за която работите е твърде богата. Разбира се има доста трикове, чрез които могат да бъдат спестени и то не малко пари и облакът да бъде изгоден, но всичко трябва да бъде преценявано много внимателно и разглеждано безпристрастно – когато говорят парите, трябва да ги слушаме.

В заключение, идеята е не да се „очерни“ облака, като технология, а да се внесе яснота в това, че всяко решение е специфично и облакът не е панацея на всички проблеми.


X