Мениджмънт

Едва 3% разпознават фишинга в имейла си

CIO Media

Intel Security публикува резултатите от свое проучване относно знанията и уменията на потребителите да разпознават електронни писма, изпратени от мошеници с цел получаване на достъп до логини, пароли и друга конфиденциална информация. В изследването са взели участие около 19 хиляди човека от 144 страни. Те трябвало да проучат 10 съобщения, специално подготвени от Intel Security. 

Някои от съобщенията са съдържали заплаха от кражба на информация (т.нар. фишинг). Само 3% от всички запитани са могли да определят точно дали могат да се доверят на различните съобщения, докато 80% от респондентите са сметнали за безопасно минимум едно от съобщенията със заплаха, съобщава руското издание на ComputerWorld. 

фишингКиберпрестъпниците изпращат фишинг имейли, чрез които да накарат получателите да отидат към специален уебсайт, създаден с цел похищение на персоналните данни на получателя. Мошениците заставят потребителите да впишат своите имена и фамилии, адрес, пароли и/или информация за кредитни карти на фалшиви ресурси, които изглеждат точно като реалните. В някои случаи дори следването на линка в мейла води до зареждане на устройството на потребителя на зловредна програма. 

В изследването на Intel Security най-добре се е справила със заданието групата респонденти във възрастовия диапазон 35 до 44 години. Средно те са отговорили правилно на 68% от въпросите. Най-големи трудности за отсяване на фишинга в писмата са срещнали жените под 18 г. и над 55 – те са различили едва 6 от 10 писма. Мъжете пък могат да се защитят от хакерите по-добре от жените (67% точност при определяне на зловредни съобщения срещу 63%).

От 144-те държави, взели участие в допитването, най-добре с откриването на заплахите в електронната поща са се справили жителите на Франция, Швеция, Унгария, Нидерландия и Испания – те са дали над 70% правилни отговори. Руските потребители са могли да определят наличието или отсъствието на фишинг в 62,5% от случаите.

Оказва се, че участниците по-скоро неточно определят безопасните писма. И по-скоро тези, в които е имало молба да “получат своите награди”. Хората често асоциират безплатните награди със спам, което явно е причина те да оценяват неправилно статуса на тези писма. Според Гари Дейвиз, главен специалист по безопасността в Intel Security, в действителност електронните послания, съдържащи опасност от кражба на информация, често изглеждат така, сякаш те наистина са изпратени от истински сайтове, затова е необходимо изключително внимателно да се проучват такива писма и да се обръща внимание на граматически грешки и на лошо качество на изображението. 

От Intel Security препоръчват редовно да се обновяват антивирусните програми и браузърът, да се преглежда къде води линкът при поставяне на курсора върху него, непременно да се обръща внимание на наличието на такива признаци в писмата, като например неправилно написани думи, неправилни URL-домейни, ниско качество на графиката и неизвестни податели, а вместо да се следва линкът в писмото, да се отива направо на сайта на организацията, изпратила писмото, за да се гарантира достоверността на информацията. 

Заедно с това, не трябва да се кликва върху линк в писма, получени от неизвестен или подозрителен източник, да се изпращат подозрително изглеждащи писма на близки хора, да се зарежда съдържание, което браузърът или антивирусната програма характеризират като подозрително, и да се оставя лична информация на сайтове. 


X