Мениджмънт

KPMG: над 80% от медицинските компании са пострадали от кибератаки

CIO Media

81% от главните ИТ директори, техническите директори и ръководителите на службите за безопасност на медицинските учреждения и организации, участващи в запитването, проведено от KPMG, съобщават, че за последните две години техните компютърни системи са пострадали най-малко от една кибератака — проникване на зловредна програма, заразяване с ботнет или други действия.

Само половината от запитаните са уверени в това, че тяхната компания е подготвена адекватно да посрещне бъдещи атаки, съобщава руското издание на ComputerWorld, позовавайки се на проучването. При това в големите предприятия нивото на подготовка е високо, както показват отговорите.

Броят на атаките срещу медицинските учреждения е нараснал. 13% от запитаните отчитат опити за проникване всекидневно, а 12% — поне два пъти седмично. 16% отбелязват, че да се забележи проникване в техните системи в реално време е невъзможно.

Като най-често срещан тип атаки 65% от участниците посочват заразяване със зловредни програми, които се опитват да получат достъп до данните или да нарушат работата на системите. 26% от запитаните посочват атаките от типа “ботнет”, използващи заразени компютри за изпращане на спам или за атаки към други системи, както и вътрешните заплахи — например действия на служители на компанията. 


X