Мениджмънт

Националната ОС на Китай се оказа подобна на Windows XP

CIO Media

Националната операционна система на Китай NeoKylin се оказа подобна на Windows XP: панела на задачите, стартовото меню, лентата с менюто в програмите, стандартните папки, контрол панела и дори цветовата гама – всичко е изпълнено по подобие на операционната система на Microsoft, съобщава изданието Quartz след тест на новата шеста версия на системата. 

Китай, ИТРазработена от шанхайската компания China Standard Software, NeoKylin е базирана на Linux ядро, и по-конкретно Linux-дистрибуцията Fedora, за което говорят редица елементи, включително наличието на вграденото помощно приложение Yum за управление на приложенията, пише CNews.

NeoKylin се доставя с немалко на приложения – уеб браузъра Firefox, музикален плеър, редактора на изображения с отворен код GIMP, калкулатор и др. В системата има също така игра, наподобяваща Minesweeper в Windows.

NeoKylin не поддържа инсталиране на допълнителни външни приложения – например Google Chrome за Fedora. При опит за зареждането му NeoKylin блокира това действие и съобщава, че инсталирането му е забранено. 

Освен споменатите приложения, в NeoKylin влиза офисният пакет NeoShine, разработен също от China Standard Software. Той е базиран на отворения пакет OpenOffice и включва редактори на текстови документи, таблици и презентации. 

Според Quartz, NeoKylin ще замени Windows на компютрите в правителството на Китай, като резултат от желанието на управляващите да се откажат чуждите технологии със “задни врати” за проникване. NeoKylin обаче ще се използва и в търговски дружества.

Според представител на китайския филиал на Dell, операционната система NeoKylin се инсталира предварително на над 40% от продаваните в Китай корпоративни персонални компютри, включително лаптопите Dell Latitude и настолните системи OptiPlex.

На китайския пазар съществува минимум още една операционна система Ubuntu Kylin, базирана на дистрибуцията Ubuntu от компанията Canonical. Китайската версия на операционната система е създадена от центъра за софтуер с отворен код Joint Lab, който е открит от Canonical в сътрудничество с китайския Научно-технически университет по отбрана.

Не само в Китай обаче се използват като шаблони ОС на известни производители, пише Cnews. През януари 2015 г. в мрежата се появи дистрибуция на националната система на Северна Корея, външно силно наподобяваща Apple OS X.


X