Мениджмънт

Хакери използват уязвимости от десетилетие назад, за да атакуват IoT

CIO Media

Интернет на нещата (IoT) дава възможност да преосмислим начина, по който визуализираме интернет, но тази технология носи и редица предизвикателства, включително заплахата хакери да опустошат живота ви или да унищожат бизнес активи. 

IoTТова хаотично бъдеще може и да е вече при нас, според изследователите от Incapsula. Доставчикът на DDoS защита показа 12-годишна уязвимост в OpenSSH, позволяваща да се атакуват IoT устройства, които не разполагат със подходяща защита като уникални адреси и силни пароли. 

Хакерите са в състояние да създават ботнети с тази OpenSSH уязвимост, придобивайки процесорна мощ от IoT устройства с цел хакване на големи уебсайтове, правителствени платформи и други секюрити локации. 
Един от най-популярните ботнети е Mirai, който е с отворен код за хакери и изследователи. Ботнетът не само "окупира" компютри, той ги и напълва със зловреден код и корумпира системата.

Редица IoT разработчици вземат сигурността насериозно, но е ясно, че някои устройства и приложения на пазара днес не преминават дори анализ за минимална сигурност преди да бъдат пуснати на пазара. 

Това е притеснително, имайки предвид че IoT устройства включват осветлението, отоплението и отключват вратите ни. Хакерите се преместват от промяна на вашата снимка във Facebook и на паролата за вашия акаунт в Google към ужас в реалния живот, отваряйки вратата ви през нощта или замразявайки тръбите за отоплението ви. 

Изследователите прогнозират ръст в атаките върху IoT устройства за следващите 10 години, тъй като умният дом и ниско мощностните ентерпрайз устройства стават все по-често срещано явление. 


X