Мениджмънт

Небрежен хакер е вкаран в затвора за кражба на $1 млн. от домашно IP

CIO Media

Член на британска киберпрестъпна група, откраднала около 1 милион долара от банкови сметки чрез използване на зловреден код, е осъден на 5 години затвор. 

Томаш СковронКиберкрадецът Томаш Сковрон е извършвал своите операции по изпразване на банкови сметки от собствения си домашен IP адрес, по който на практика той е бил разкрит. 

Сковрон и неговите съмишленици са разпространили зловреден банков софтуер, което им е позволило да проникнат в чужди банкови сметки и да ги изпразнят. Киберпрестъпниците атакували банки в Австралия и превеждали средствата по банкови сметки във Великобритания. Преведените пари са били осребрявани чрез "парични мулета" - криминални куриери. 

Служителите на пострадалите банки са разкрили цяла поредица от мошенически трансакции, за които уведомили праоохранителните органи. В хода на разследването полицията открила общ IP адрес, свързан с няколко от тези трансакции. Много бързо станало ясно, че този адрес е регистриран на домашния адрес на Томаш Сковрон. Той е бил арестуван.

Полицията е конфискувала цялото му оборудване и без особена трудност е намерила доказателства за участие е престъпната схема. Сковрон веднага се признал за виновен в криминалното деяние.

За виновен се признал и неговия съратник - бездомникът Пьотър Птач, който се занимавал с набирането на парични мулета. Размяната на съобщения с Птач се е запазила на мобилните телефони на Сковрон, независимо от опитите му да ги изтрие. Птач е получил 3 години. 

По-късно полицията успяла да установи участието на Сковрон в кибератаки срещу строителни фирми във Великобритания, от чиито сметки са били откраднати около 600 000 долара. 

Групировката, към която е принадлежал Сковрон и в която според мнението на полицията той е играл съществена роля, е заподозряна и в редица други големи киберпрестъпления. 


X