Мениджмънт

Oracle започна агресивно да изисква лицензионни такси за Java

CIO Media

Компанията Oracle придоби Java заедно с покупката на Sun Microsystems през 2010 г., но едва сега нейното подразделение License Management Services (LMS) започва да работи активно по събирането на такси за използването на тези технологии. За разлика от безплатната Java SE, Java SE Suite и различните разновидности на Java SE Advanced се разпространяват като комерсиални продукти.

Както съобщават информирани източници на британския сайт The Register, Oracle “масово провежда одит на потребителите на Java, под предлог, за да провери дали те нарушават лицензионните условия”.

Изданието твърди, че гигантът на базите данни през тази година е наел 20 служители в различни страни по света, които се занимават само с това да изискват дължимото от фирми, нарушаващи лицензионните условия за Java.

Остава въпросът, защо отделът по лицензи на Oracle се заема с таксите за Java чак сега, 6 години след покупката на Sun. Източници на The Register коментират, че Oracle предприема тези мерки, след като претърпя неуспех в стратегическия съдебен процес срещу Google, в който тя искаше компенсации за понесени щети от използването на Java в Android.

Друга хипотеза на изданието е, че е било необходимо време за да се разработи методология за одит на лицензите и за събиране на подробна информация за фирмите, към които сега се предявяват претенции. 


Източник: The Register
http://www.theregister.co.uk/2016/12/16/oracle_targets_java_users_non_compliance


X