Мениджмънт

10 качества на добрия програмист

CIO Media

Ръководителите на ИТ компании и ИТ отдели все по-често отбелязват, че намирането на талантливи и опитни програмисти става все по трудно, особено ако бюджетът за тази цел е ограничен. Това мнение споделя и предприемачът Джон Рамптън, който през последните няколко месеца е наемал служители за своя нов стартъп Hostt.com. 

Рамптън работи в Силициевата долина и за него е доста трудно да привлече таланти в конкуренция с базираните там крупни ИТ компании, които разполагат с огромни фондове за работни заплати. Предприемачът обаче счита, че за потенциалните работодатели на програмисти е важна не само възможността да осигурят добро заплащане, но и да са в състояние да разпознаят добрите кадри. Ето кои са характеристиките на идеалния програмист според него:  
1: Впечатляващи технически умения
Много мениджъри ангажирани с подбора на служители допускат една основна грешка – те избират кандидати основно сред тези, които отговарят на посочените за длъжността изисквания (буквално на базата на “чеклист”). Но вместо да се ръководите от това дали кандидатът има изискваният опит за 3 години програмиране на C++ и 1 година програмиране на Java, по-добре е да се вгледате в цялостната картина. Програмист, който доста време е работил с един език, но напоследък е защитил сертификат за друг може да се окаже отлично попълнение за вашия екип, тъй като дългият му професионален опит му осигурява стабилна основа.  За да проверите дали това е така, задайте на кандидата въпроса: “Какъв опит имате с използването на различни езици за програмиране?”.    

2: Желание за учене
Технологиите се развиват постоянно и уменията, които даден програмист има днес, може да се окажат недостатъчни след няколко години. Важно е да привлечете в своя екип хора, които с интерес следят новите тенденции и с удоволствие се включват в мероприятия за повишаване на квалификацията. Попитайте: “Какво правите за да актуализирате своите знания и умения?”.  
3: Умения за Debugging
Създаването на код е само част от работата на програмиста. Когато софтуерът не работи според очакванията, се очаква програмистът бързо и ефективно да намери причината за проблемите и да ги отстрани. Търсете програмисти, които умеят внимателно да изследват кода докато установят същината на проблема. Можете да дадете на кандидатите за работа някаква задача за debug на код и да видите, как те подхождат към нея.  
4: Умение за разрешаване на проблеми
Добрият програмист се опитва да направи така, че нещата да работят, независимо от съществуващите пречки. Ако вашите служители нямат това качество, ще чувате фразата: “Това не може да се направи” всеки път когато предложите иновативен проект. 
Попитайте кандидатите: “Как бихте създали … (тук посочете някаква задача, за която сте чували фразата “Това не може да се направи”?” 


5: Страст към работата 
Най-добрите програмисти не считат работата си за “работа”. Те прекарват дори свободното си време като играят компютърни игри, вдигат сървъри или пишат приложения за приятели. Тази нагласа към работата не е задължителна, но често по нея можете да разпознаете ценното попълнение за вашия екип.  
Попитайте: “Какво правите в свободното си време?” 


6: Хладнокръвно поведение, когато трябва да се “гаси пожар”
Не всички знаят, че професията на програмиста е свързана с много стрес. Когато крайният срок наближава, а изглежда, че нищо не работи както трябва, лесно е човек да загуби спокойствие, а това само по себе си влошава допълнително ситуацията. Добрите програмисти успяват да запазят самообладание и способността си да продължат да работят. 
Попитайте: “Опишете случай, когато сте били в стресова ситуация, а приложенията ви не са работили? Какво направихте тогава?”.  


7: Умение за работа с хора
Като цяло от програмистите не се очаква да имат този талант. Подразбира се, че през повечето време те ще седят пред своя компютър и ще комуникират най-вече с него. И все пак програмистите постоянно трябва комуникират с хора – мениджъри, колеги и клиенти, така че способността да се разбират с другите е задължителна. 
Попитайте кандидата за работа: “Обяснете как работи любимото ви приложение така че да ви разбере всеки лаик” 
8: Мързел
Лари Уал (Larry Wall), създателят на езика за програмиране Perl, описва 3 качества на добрия програмист: мързел, нетърпение и високомерие. Мързелът не се разглежда като положително качество от никой работодател, но сред ИТ мениджърите е много популярна поговорката “ако искаш да намериш най-добрия начин да се свърши някаква работа попитай мързелив човек”. Именно заради своя “мързел” програмистите често намират начини да автоматизират процесите, спестявайки на своите компании време и пари. 
Попитайте кандидата за работа: “Разкажете за случай, когато сте успели да спестите време, автоматизирайки процес”. 

 
9: Да умеят да “губят” 
Програмите рядко “тръгват” от първи път. Факт е, че в работата на програмиста със сигурност ще има грешки. Затова за вашия екип е по-добре да предпочетете хора, за които грешките и бъговете са предизвикателство, а не такива, които ги считат за заплаха. 
А когато става дума за справяне с предизвикателства, важно качество е упоритостта, както и готовността да започнеш отново “от нула” ако се налага.    
Попитайте кандидата за работа: “Случвало ли ви се е да прекарате много часове в писане на код и в един момент да установите, че сте възприели съвсем погрешен подход? Какво направихте тогава?”

10: Уважение към сроковете
Повечето програмисти работят по проекти, за които са предвидени определени срокове. Наистина важно е мениджърите да предвидят разумни срокове за създаването на кода на ново приложение или за модификацията му, но и програмистите трябва да уважават сроковете. Важно е да прецените дали кандидатът за работа във вашия екип би направил всичко, което зависи от него за да спази поставен срок. 
Помолете кандидата да опише случай от своя професионален опит, в който е трябвало да работи в много кратки срокове. 

Следете публикациите в рубриката “ИТ мениджмънт“ на сайта www.cio.bg

4 неща в корпоративните ИТ, които потребителите не харесват (и как да ги поправим)

4 “невъзможни” сценария при подбора на ИТ специалисти

8 начина да познаете кой не може да бъде лидер

Управление на грешките – изберете метод, отговарящ на целта

Интровертите в ИТ – добре е, че ги има

5 начина да пропъдите талантите от вашата компания

Какво превръща мениджъра в лидер

В търсене на оптимален модел за управлението на ИТ бюджета

Деветте кръга на ИТ ада

5 препоръки към ИТ директорите 

и много други …


X