Мениджмънт

САЩ финансират създаването на следващото поколение суперкомпютри

CIO Media

В опит да изпревари останалите държави в надпреварата за създаване на суперкомпютри, Министерство на енергетиката на САЩ отпуска общо 258 млн. долара финансиране на HPE, Cray, AMD, Intel, IBM и Nvidia. Парите ще бъдат предназначени за разработването на екзаскейл компютри (exascale computers), които могат да извършват милиарди милиарди (10¹) изчисления в секунда, съобщава The Verge.

 

 

Финансирането ще бъде за период от три години, като всяка от компаниите се е съгласила да съфинансира работата като осигури поне 40% от своите общи разходи, с което общата инвестиция достига 430 млн. долара. Екзаскейл изчисленията значително превъзхождат обикновените компютърни изчисления и техните лимити. Тези ограничения включват големи данни, които са твърде големи за обработка, остарели системи и голяма консумация на енергия.

Инженерите се концентрират върху увеличаване енергийната ефективност на тези машини и повишаване капацитета на паметта за цялостно по-високи нива на производителност. Според техните изчисления, ще са им нужни системи 10 пъти по-бързи от днешните най-добри прототипи. Явните възможности за производителност на екзаскейл изчисленията имат потенциала да доведат до сериозни постижения в много сфери – от финансовия сектор до научни открития.

Бил Менъл, вицепрезидент и главен мениджър на HPC Segment Solutions в HPE, коментира пред The Verge, че отпусканата му сума за изследвания е в процес на разработка като част от продължаващата работа на HPE със суперкомпютри. „Ние очакваме този грант, макар да работим върху това от известно време. Това не беше изненада за нас“, казва той.

Това не е първата инвестиция на американското министерство в тази конкурентна глобална ниша. През 2011 г. ведомството предостави договор за 97 млн. докара на Cray и Nvidia за създаването на най-бързия компютър в света - Titan.

Макар целта на министерството да е до 2021 г. да се разработи поне една система, способна на екзаскейл изчисления, съществуващите модели на суперкомпютри все още значително изостават. Към момента Китай очаква да завърши своя екзаскейл суперкомпютър до 2020 г.

Спечелилите финансиране американски компании ще се конкурират помежду си. Макар нещата да са далеч от комерсиализация, крайната цел е тези технологии да станат достъпни за обществото, а не само да се използват от военните и държавата.  


X