Мениджмънт

Финландската компания обещава VR с резолюция над 70 Mpx

CIO Media

Финландската компания Varjo разкри, че досега е работила тайно върху нов вид устройство за VR и AR с кодовото име "20/20". То, както се твърди, работи с качество равняващо се на „резолюцията на човешкото око“ - над 70 мегапиксела - срещу 1,2 мегапиксела на око при Oculus Rift и HTC Vive.

От компанията съобщават, че това е постигнато с използване на „патентована технология, която повтаря естествения начин на работа на окото, създавайки изображение с много висока резолюция в посоката на гледане на потребителите“, предаде Еngadget. Технологията е разработена от учени, които „преди са заемали висши постове в Microsoft, Nokia, Intel, NVIDIA и Rovio“. Но макар резолюцията да е много по-висока от тази при сега използваните устройства, ъгъла от 100 градуса на зрителното поле остава същия.

Устройството използва и видео прозрачна технология за „несравними AR и MR възможности“, обясняват от Varjo.Как работят очилата за VR и AR на Varjo?

Информацията до момента не е много ясна, но компанията съобщава, че е комбинирала контекст екран, фокус екран, оптичен комбинатор и проследяване на окото в „бионичен екран“ за резолюция като при човешкото око във VR, AR и XR. Компанията допълва, че системата има ниски изчислителни изисквания благодарение на „следене на малка падина върху окото“ (foveated eye tracking).

От казаното до тук може да се направи заключението, че резолюцията от 70 мегапиксела е ограничена в това, в което гледате директно. А всичко останало в периферията на погледа си остава с ниска резолюция. Това е само предположение, защото компанията все още не е показала как изглежда устройството. От финландската компания са разпространили само няколко сравнителни изображения, показващи значително по-висока резолюция от Rift или Vive, което без съмнение ще направи използването на VR и AR по-завладяващо.

От Varjo уверяват, че в края на годината ще започнат да приемат заявки за устройството, предназначено „специално за професионални потребители“.


X