Мениджмънт

Нововъведенията във F1 променят автомобилните технологии

CIO Media

Британското състезание в календара на Formula 1 (F1) отдавна е смятано за едно от най-добрите. Благодарение на първокласната екосистема от високотехнологични производители, далновидни университетски програми и утвърдени дизайнерски фирми, Великобритания си е изградила сериозно наследство в автомобилните иновации.

Значението на това наследство се простира далеч отвъд отборите, пилотите и отдадените фенове, окупиращи всяка година пистата Silverstone, съобщава Eureka. Огромните инвестиции в стратегиите за F1 преминават от състезателната писта към обикновените пътища, след като доказалите се технологични иновации стават общодостъпни, а така се намаляват разходите за тяхното въвеждане на пазара на масовите автомобили.

Ако погледнем движещите се днес по улиците автомобили, ще видим у тях множество функции, който са били повлияни от спорта. Най-яркият пример са аеродинамичните форми на днешните коли. Най-много промени има в създаването на каросерията, механиката и двигателите.

Днес данните са тези, които ще донесат новата вълна на подобрения. Благодарение на напредъка на технологиите и създаването на дигитална екосистема, дигиталните технологии започват да оставят своя отпечатък върху масовите проекти и по нашите пътища.

Така че, какво да очакваме след следващия завой?Сензори, записващи всичко

Преди 10 години болидите във F1 имаха вградени около 250 сензора, използвани от инженерите за записване и оценяване представянето на колата. Данните се използваха да се разбере какво трябва да се промени по дизайна, за да може колата да реагира по-добре на състезателните условия и да се планират различни варианти.

Най-добрите луксозни автомобили днес имат 90-100 устройства и сензори за електронен контрол, разработени да подобрят цялостния комфорт и представяне. Интегрирането на такива устройства в автомобилите ще продължи, след като производителите разработиха „свързаните автомобили“ за създаване на персонализирано преживяване за „свързаните потребители“. Следващото интересно нещо ще дойде с развитието на AI и Edge Analytics.

Анализи, с цел подобряване на представянето

През 2003 г. F1 забрани двупосочната телеметрия, позволяваща на отборите да правят промени по настройките на колата. Това доведе до фундаментална промяна в анализите в реално време. Сега пилотите имат пълен набор от бутони сами да правят промените, напътствани от постоянно анализиращите данните инженери. В нашето компютърно ежедневие развитието на облачните технологии и мобилните комуникации е важен фактор за предаването на данни от автомобила към производителя (OEM) с намалено забавяне.

Днес тази технология се възприема от все повече автомобилни производители с цел да могат да боравят с автомобилните данни – не само на място по време на проверки, но и дистанционно. Разбира се автомобилите от ежедневието никога няма да бъдат подложени на същите натоварвания, като тези на пистата, но те също подлежат на износване. Анализирането на данните ще отчете и предупреди шофьорите за потенциални повреди, както и ще ги упъти до безопасно място.

Системите за сигурност ще придобият още по-голямо значение

Прогресът в безопасността на колите винаги е идвал директно от F1, като например по-леките, но устойчиви при катастрофа материали и системите срещу пожар. Развиваните на пистата технологии ще продължат да бъдат внедрявани в шосейните автомобили независимо от появяващите се нови тенденции в автомобилния бранш. Поддържането на висока степен на безопасност ще стане още по-важно с навлизането на автономните автомобили.

Интелигентна инфраструктура за интелигентни автомобили

Шосейните автомобили ще стават все по-интелигентни, благодарение на потока от технологии от F1, като сензори, анализи, изкуствен интелект, облак и машинно обучение. Те преформулират пазара на масови автомобили и подчертават удоволствието от шофирането.

Те откриват нови възможности за автомобилните производители, позволявайки им да прогнозират повреди с цел решаване на проблеми с гаранцията, да използват данните от представянето за подобряване проектирането на бъдещи модели.

Но за да се възползват от тези възможности, производителите на автомобили ще трябва да следват стъпките на екипите от F1, създавайки екосистема от дигитални технологии. Време е автомобилните компании да „качат предавката“, ако искат да останат в скоростната лента.  


X